25 Nisan 2024 Perşembe

Katledilen Hacı Lokman Birlik mezarı başında anıldı

Yaralı halde gözaltına alınan ve bedeni zırhlı araca bağlanarak sürüklenerek katledilen gerilla Hacı Lokman Birlik, mezarı başında anıldı. Birlik'in Kürdistan'ın şehidi olduğu kaydedilen konuşmalarda, saldırının boyutu ne kadar büyük olursa olsun Kürt halkının değerlerinden vazgeçmeyeceğinin altı çizildi. 

Şırnak'ın Dicle Mahallesi'nde 3 Ekim 2015'te yaralı bir halde gözaltına alındıktan sonra bedeni zırhlı aracına bağlanarak sürüklenen ve katledilen Hacı Lokman Birlik, ölümünün yıldönümünde Cumhuriyet mahallesinde bulunan Şehitlik Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı. Mezopotamya Beşiğinde Hayatını Kaybedenlerle Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Barış Anneleri Meclisi, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (BDP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile çok sayıda kişi anmaya katıldı.

Duaların ardından konuşan HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen, "Geliyê Zîlan'da Kürt halkına yönelik nasıl katliamlar gerçekleştiyse, Kürt halkının öncülerinden Şeyh Saît ve arkadaşları nasıl Diyarbakır Meydanı'nda katledildilerse, bugün de Kürt halkına yönelik katliamcı zihniyet sürüyor. Bütün dünya halkları gibi Kürt halkının da özgürlük hakkı vardır. Kürt halkı bunun için uzun yıllardır mücadele veriyor. Binlerce Kürt bu uğurda canını verdi. Bu kirli ve faşist zihniyet Kürt halkına yönelik baskılarını sürdürüyor. Bu kirli zihniyete karşı yüzlerce kişi nasıl canını verdiyse bizler de onların mücadelesini sürdüreceğiz. Onların izinden yürüyeceğiz" dedi.

Güngen, şöyle devam etti: "Bu katliamlara karşı çıkmanın tek yolu var, o da direnmektir. Kürtlerin birliklerini sağlaması ve direnmesi gerekiyor. Onurlu bir halk olduğumuzu ve bizlerin de haklarının olduğunu kabul ettirmek için direnmeliyiz. Dünya halkları gibi haklarımızı almak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Bizim gözümüz kimsenin toprağında değil. Kimsenin hakkını istemiyoruz. Kimseye zorbalık yapmıyoruz. Biz sadece özgürlüğümüzü istiyoruz."

Hacı Lokman Birlik'in ağabeyi Mehmet Birlik ise, "Şehit Kürdistan'ın şehididir. 7 yıl önce Kürt halkının yüreğine korku salmak için Şırnak sokaklarında şehit Siyabend'ın bedenini dolaştırdılar. Fakat ne kadar zorbalıklarını artırsalar, ne kadar katliam yapsalar, tutuklasalar ve öldürseler de yine de Kürt halkı değerlerine sahip çıkıyor. Kürt halkının değerlerine sahip çıkmasına engel olamazlar. Bu hareketi yaratan değerlerin oluşturduğu ilkeler, dünyaya yaşam örneği olmuştur. Bunun için şehitlerimizin yolu başarıya ulaşacaktır" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Hacı Lokman Birlik'in mezarına karanfil bırakıldı. Anmaya katılanlar daha sonra aileyi ziyaret etti.