'Kanal İstanbul'da bize yer yok'
Küçükçekmece'nin Yarımburgaz Mahallesi, Küçükçekmece gölünün kenarında olması nedeniyle Kanal İstanbul için önemli bir güzergah. Yaşam alanlarının tamamen bitirileceğini kaydeden mahalle halkı, Kanal İstanbul'un yapılmasına karşı.
Küçükçekmece'ye bağlı Yarımburgaz Mahallesi, Kanal İstanbul güzergahındaki önemli bir lokasyon. Küçükçekmece gölünün kenarına kurulan mahallede, emekçiler yoğun olarak yaşıyor ve geçimlerini ek işlerle ucu ucuna sağlıyor. Emekçilerin yanı başında, lüks konut inşaatları yükselirken projeyle beraber yaşadıkları mahallenin dokusunun bozulma tehlikesi için "bize yer yok" diyorlar. Mahallelinin en büyük sorunu Küçükçekmece'de imar verilmeyen tek yerleşim yeri olması, dolayısıyla da neredeyse hiç bir kamu hizmetinden yararlanamamak.
ETHA'ya konuşan mahalle sakinleri Ferhat Bayat ve Özkan Deniz, projeyle beraber mahallelerinde hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacakları konusunda ortaklaşıyorlar ve inşaat şirketler için "salya akıtıyorlar" tespitinde bulunuyorlar.
'HÜKUMET BİR HASTANEDEN, OKULDAN KAR ELDE ETMEZ...!'
Kanal İstanbul projesinin güzergahında yaşadıklarını söyleyen Ferhat Bayat, mahalle halkının ekonomik durumu iyi olmadığını belirtti ve bu sebeple insanların projeye karşı yavaşta olsa bir araya geldiğini dile getirdi. Mahallelerinde kamu yararı adına dikili hiç bir yapının olmadığını ifade eden Bayat, "Hükumet bir hastaneden, okuldan kar elde etmez ama yapmak istediği projeyle kendini rant üzerinden ayakta tutabilir" dedi.
Bayat, projenin oturduğu mahallenin imar sorununu ilgilendirdiğine dikkat çekti ve "Küçükçekmece'de imar verilmeyen tek mahalle biziz çünkü göze nazır bir yerleşim alanında yaşıyoruz. Mahallemin rant sahası ve ülke ekonominin karakterini inşaat belirliyor" şeklinde konuştu.
'HER ŞEYİMİZDEN KOPARMAK İSTİYORLAR'
İmar izinlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda olduğunu söyleyen Bayat, bakanlığın "kamulaştırma" yetkisini hatırlattı ve ekledi: "Evlerimiz var ama arsa tapularıyla oturuyoruz. Kısaca biz 'tanınmıyoruz'. Projeyle beraber, zor yollarla mahallemizi kamulaştırıp mahallemizi bitirecekler. Projeyle yaratılan senaryoda bize yer yok, burayı elitleştirecekler ve sermayedarlar için plazalar dikecekler. Bizim mahallemizdeki insanlar sanayiden çıkan malzemeleri topluyorlar ek iş olsun diye. Söyleyin bana, o lüks konutlarda bize yer var mı? Evimizi alacaklar ve 30 katlık binadan 1 daireyi bize 'borçla' geri verecekler. Her şeyimizden koparmak istiyorlar, inşaat şirketleri de buraya salya akıtıyor."
'MAHALLELERİMİZ BU PROJEYLE ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK'
Eskiden Halkalı çöplüğü olarak bahsi geçen yerde şimdilerde lüks konutların yükseldiğini kaydeden Özkan Deniz, "Otobanın sağ tarafında güllük gülistanlık bir hayat varken, sol taraf bizlerin olduğu garibanların yaşadığı yer var. Kanal yapıldığından biz ortada kalacağız. Mahallelerimiz bu projeyle eskisi gibi olmayacak" dedi.
Büyük bütçelerle bu yatırımın gerçekleşeceğini belirten Deniz, harcanacak paralarla mahalledeki iş, okul, ve sosyal tesis sorunlarının çözüleceğini kaydetti ve "Devletin bizim için mahallede yaptığı hiçbir şey yok, dikili ağaç bile" diyerek tepkisini gösterdi.
Deniz, İstanbul'un deprem bölgesi olduğunun bilindiğini kaydederek, "4 ay önce deprem telaşı yaşamışken, kazmak, etmek ne kadar doğru?" diye sordu ve depreme karşı önlem alınması gerekirken devletin İstanbul'u ortadan ikiye yaracağını söyledi.
'İSTANBUL HALKINA VERECEĞİ HİÇ BİR ŞEY YOK'
Erdoğan'ın Gezi direnişi sırasında "ben karar verdim, yapılacak" dediğini anımsatan Deniz, "Gezi döneminde olduğu gibi, aynı sözleri kullanıyor. Mahalleyi geçtim Türkiye'de buna karşı olan çok büyük kitle var. Kanal belli kesimin rant kazanacağı bir projeyken İstanbul halkına vereceği hiç bir şey yok" diye konuştu.