28 Mart 2024 Perşembe

Kamu emekçileri zamları protesto etti, bordrolarını yaktı

KESK üyesi kamu emekçileri pek çok kentte sokaklara çıktı, zamları protesto etti. Emekçiler, TÜİK enflasyonuna göre değil gerçek enflasyona göre zam taleplerini dile getirdikleri eylemlerde bordrolarını yaktı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi kamu emekçileri, maaşlarına yapılan zam oranlarına tepki gösterdi, sokaklara çıktı. Pek çok kentte yapılan eylemlerde, TÜİK'in enflasyon verilerinin gerçek olmadığına işaret edildi, gerçek enflasyon değerinde zam istedi. Emekçiler, eylemlerde bordrolarını yaktı.

İZMİR
KESK İzmir Şubeler Platformu, TÜİK enflasyonuna göre değil gerçek enflasyona göre zam taleplerini dile getirmek için İzmir'de Konak YKM önünde bordro yakma eylemi yaptı.

"Rakamlar yalan yoksulluk gerçek, geçinemiyoruz insanca yaşayacak ücret istiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada basın metnini KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Veysel Beyazadam okudu.

Geçinemeyen kamu emekçilerinin borçla ayakta kalmaya çalıştığını vurgulayan Beyazadam, yeni yıla fahiş zamlarla girildiğini hatırlattı. Beyazadam, "Yılın daha ilk dakikalarında elektriğe, doğalgaza, akaryakıt ürünlerine, ulaşıma yapılan astronomik zamların şokunu atlatmadan her yanımız adeta zam kasırgası ile sarıldı. Her alışverişte cebimizden çıkan para artarken poşetlerimiz küçüldükçe küçülüyor" dedi.

TÜİK rakamlarının 19 yılın en yüksek enflasyonunu gösterdiğine işaret eden Beyazadam, çarşıya, pazara ve mutfağa yansıyan zamlar ve yaşadıkları hayat pahalılığının, enflasyon oranının TÜİK'in açıkladığının en az iki katı olduğunu gösterdiğini vurguladı. Beyazadam, "Hem açlık hem de yoksulluk sınırı yüzde 55 arttı. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 4 bin TL'yi, yoksulluk sınırı 13 bin TL'yi, bekar bir çalışanın yaşam maliyeti 5 bin TL'yi aştı" ifadelerini kullandı.

Beyazadam, son olarak üstlerine çöken zifiri karanlıktan tek çıkış yolunun ortak mücadeleyi yükseltmekten geçtiğine vurgu yaptı. 

KESK üyesi kamu emekçileri, "Zam, zulüm, işkence işte AKP" sloganını atarak bordrolarını yaktı.

ADANA
KESK Adana Şubeler Platformu da Cemalpaşa Postanesi önünde açıklama yaptı. Platform Dönem Sözcüsü Dr. Enis Mürşit Akyüz, "Bu zifiri karanlığa karşı tek çıkış yolumuz hangi sendikanın üyesi olursak olalım yetkinin asıl sahipleri olarak bir araya gelmemizden ortak mücadeleyi yükseltmemizden geçiyor. İstediğimiz bir lütuf değil, alınterimizin karşılığı için buradayız" dedi.

Açıklamanın ardından emekçiler, maaş bordrolarını yaktı.

ANTALYA
KESK Antalya Şubeler Platformu üyeleri, defterdarlık önünde toplanarak, yaşanan ekonomik krizi protesto etti. KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Devrim Mol, "Artık yeter diyoruz, geçinemiyoruz, nefes alamıyoruz. Yaktığımız maaş bordoları hükümetin verdiği zam gibi cebimize girmeden yandı, kül oldu gitti" diye konuştu.

MERSİN
KESK Mersin Şubeler Platformu üyeleri Özgür Çocuk Parkı'nda toplandı. Platform Dönem Sözcüsü Murat Doğan, "Geçinemiyoruz, insanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz" talebini dile getirdi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi üyeleri de, Şehir Hastanesi A Kapısı Poliklinikler bölümünün bulunduğu alanda açıklama yaptı.

HATAY
KESK Hatay Şubeler Platformu üyeleri de Köprübaşı'nda açıklama yaparak, ekonomik krizi protesto etti.

KARS
Eğitim-Sen üyeleri de Kars'ta Valilik Parkı'nda bir araya gelerek kamu emekçilerine yapılan sefalet zammına tepki gösterdi.

Eylemde basın metnini Eğitim-Sen Kars Şube Başkanı Hakan Topçu okudu. Topçu, açlık ve yoksulluk sınırının yüzde 55 arttığını vurguladı, asgari ücrete yapılan yüzde 50 oranında zammın işçi ve emekçilerin eline geçmeden eridiğini söyledi.

Döviz kurunu indirmekle övünenlere 2021'in başında 7,40 TL olan dolar kurunun 13 TL üzerinde kaldığını hatırlatan Topçu, elektrik, doğalgaz, köprü geçiş ücretleri, vergi, harçlara yapılan zamları hatırlattı.

Kamu emekçilerinin enflasyon farkını almak için altı ay beklemek zorunda bırakıldığına işaret eden Topçu, saray yandaşı konfederasyonların 'toplu sözleşme' adı danışıklı dövüş oyununda takındıkları duruma dikkat çekti, "Sonuçta fatura daha fazla yoksullaşma, daha fazla güvencesizleşme olarak hepimize kesildi. Maaşlarınızdaki erime yerini buharlaşmaya bıraktı. Yoksulluğumuz arttı" diye konuştu.

Ortak mücadele çağrısının ardından kamu emekçileri maaş bordrolarını yakarak eylemlerini sona erdirdi.