22 Aralık 2024 Pazar

Kadınların tarihinden: Fleck Grevi

Fleck fabrikasında 80 kadın işçi, sendikaları güçlendiren en önemli şeylerden biri olan "aidatın otomatik olarak ücretten kesilmesi" talebini, 163 gün süren grevin sonunda patrona kabul ettirdi.

Kanada'nın Ontario eyaletinin Centralia kasabasında kurulu olan Fleck fabrikasında kablo üretimi yapılıyordu. 146 işçiden, 5’i erkekti. İşçilerin çalışma koşulları tam olarak köleceydi. Çalışma süreleri çok uzundu ve ücretler de çok düşüktü. Ayrıca kadın işçiler, erkek yöneticilerin cinsel tacizlerine maruz kalıyordu. Fabrikada sürekli iş cinayetleri meydana geliyordu. Bu nedenle de işçiler fabrika için “kasap makinesi” diyordu.

İşyerinde Otomobil İşçileri Birliği örgütlenme çalışması yaptı. Patronun baskılarına rağmen 82 işçi sendika üyesi oldu. Ardından toplu sözleşme süreci başladı. İşçilerin talebinin başında da, "toplu sözleşme kapsamındaki tüm işçilerden otomatik aidat kesilmesi" geliyordu.  Ancak patron bu talebi de kabul etmedi. Sendikal örgütlenmesi güçlendiren aidat ödeme zorunluluğunun kabul edilmemesi işçilerin örgütlenmelerini engellemeye yönelik bir keyfiyetti. İşçiler bu kararı tanımayarak, 1978 yılının 6 Mart günü greve çıktı.

Patron grevi bitirmek için eyalet polisi çağırdı. Greve katılmayan işçiler grevci kadın işçilerin üzerine sürüldü. Grev alanında sürekli polis helikopteri dolaştırıldı. Ancak bu baskı ve tehditlere rağmen, 80 genç kadın işçi dayanışma ile grevi sürdürdü.

Grev, 17 Ağustos’ta kazanımla sona erdi. Patron, işçilerin “sendika aidatı” ile ilgili talebini kabul etti. İşçiler ayrıca ücret artışı da elde etti. 

Fleck kadın grevi, Kanada’da işçi sınıfı hareketi ile kadın hareketi arasındaki bağı güçlendirdi. İş Yasası’nın değişmesini sağladı. 1980 yılında Ontario’da imzalanan toplu sözleşme sırasında, sendika aidatlarının otomatik kesilmesi patronların keyfiyetinden çıkarılarak zorunlu hale getirildi.