22 Aralık 2024 Pazar

Kadınlardan çocuk istismarını meşrulaştıran düzenlemeye karşı mücadele çağrısı

Gündemde olan yargı paketiyle kadın cinayetlerinin önünün açılacağını ve çocuk istismarının meşrulaşacağını vurgulayan kadınlar, yargı paketine karşı hep birlikte “dur” deme çağrısı yaptı.
 

“Kadın cinayetlerini acil önle” kampanyası kapsamında açıklama yapan Kadınlar Birlikte Güçlü, kadın cinayetlerinin önünü açan yargı paketine karşı mücadele edeceklerini vurguladı.

Kadıköy’de bulunan Süreyya Operası önünde yapılan eylemde, “Nafakanın gaspına, istismarın affına hayır” yazılı pankart açıldı. “Savaşa değil yaşama bütçe” sloganlarının yer aldığı dövizler taşındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy’un da katıldığı açıklamada kadınlar, sık sık “Jin jiyan azadî” ve “Kadın cinayetleri politiktir” sloganlarını attı.

Kadınlar Birlikte Güçlü adına ilk olarak söz alan Seher Kalkan, kadınların hayatlarını daha fazla tehlikeye atan düzenlemelerin yapıldığını belirtti, “Kadınların nafaka hakkını gasp etmeye yeltenen, farklı kesimlerden kadınların isyanıyla defalarca püskürttüğümüz 'çocuk istismarcılarına affı' yeniden gündeme getiren ikinci yargı paketi de böylesi bir düzenlemedir” dedi.

‘YARGI PAKETİ ÇOCUK İSTİSMARINI MEŞRULAŞTIRIYOR’
Daha sonra söz alan Kadınlar Birlikte Güçlü aktivisti Aysun Çeper ise kadınların nafaka hakkının gasp edilmek istendiğini söyleyerek, kadınların ekonomik haklarının güvence altına alınmadan şiddetten uzak hayatların bir hayal olduğunu belirtti. Yargı paketinin çocuk istismarını meşrulaştırdığının altını çizen Çeper, “Biz 2016'da ‘tecavüzü meşrulaştıramazsınız’, 2018'de ‘istismarı affettirmeyiz’ diyerek bir araya gelen kadınlar bunu daha önce iki defa engelledik. Çocuk hamileliklerinin, evlilik içinde kadınlara yönelik şiddetin böyle tavan yaptığı bir dönemde üçüncü defa karşımıza gelmesini anlamakta zorlanıyoruz” dedi.

‘YARGI PAKETİNE HER BİRLİKTE ‘DUR’ DEMELİYİZ’
16 yaşındaki çocuklara mahkeme kararıyla resmi nikah yapılabildiğini söyleyen Çeper, “15 yaşından itibaren ise cinsel ilişkinin ve hatta imam nikahıyla evliliğin suç olmadığı ülkemizde şimdi de 15 yaşın altında da imam nikahlı ‘evliliği’ tartışır hale getirildik. Bir de ‘aradaki yaş farkının en fazla 10 olması ve şikayet olmaması’ gibi cümleler duyuyoruz. Bu 11 yaşında bir kız çocuğunun 21 yaşındaki bir adamla imam nikahıyla evlenmeyi ‘isteyebileceği’, 12-13 yaşında hamile kalıp çocuk doğurmasında bir sakınca veya suç unsuru olmayacağı anlamına geliyor, farkında mısınız? Bir kişi daha eksilmemek için, kadın cinayetlerine imkan sağlayan eşitsizlik koşullarını ortadan kaldırmak için bu yargı paketine hep birlikte dur demek zorundayız” vurgusu yaptı.

Basın açıklaması “İstismarı aklama, suça ortak olma” sloganlarıyla son buldu.