28 Mart 2024 Perşembe

Kadınlar Yoğurtçu Parkı'nda buluştu: İktidarı göndereceğiz

Yoğurtçu Parkı'nda binlerce kadın Yeşil Sol Parti'nin çağrısıyla bir araya geldi. Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, "En büyük sözümüz mücadelemiz sevgili kadınlar. Dedik ki, bu mücadele kazanacak, biz kazanacağız" ifadelerini kullandı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Kadın Meclisi, Kadıköy'de bulunan Yoğurtçu Parkı'nda miting düzenledi. Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Esengül Demir ve binlerce kadın katıldı.

Kadınlar, yöresel kıyafetleri ve mor şalları içerisinde slogan ve zılgıtlarla alana giriş yaptı. Coşkulu geçen buluşma halaylar ve özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşen tüm kadınlar anısına saygı duruşuyla başladı.

GÜMÜŞTAŞ: MÜCADELE BİRİKİMİMİZLE YAN YANA GELDİK
Mitingde söz alan ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Deniz Poyraz'ı, Figen Yüksekdağ'ı, Leyla Güven'i, Garibe Gezer'i, Aysel Tuğluk'u selamlayarak, "Buraya bir anda gelmedik. Buraya verdiğimiz bütün bedelleri cebimize, yüreğimize, başımızın üstüne koyarak geldik" dedi. Direnerek, birleşerek ve kazanarak yan yana geldiklerinin altını çizen Gümüştaş, "Buraya 21'inci yüzyılın bizim yüzyılımız olacağının işaret fişeğini yakan Rojava'daki kadın devrimimizle, İran ve Rojhilat'taki ayaklanmamızla geldik" dedi.

Kadınlar aynı inanç ve yüksek mücadele ruhuyla dünyanın her yerinde direnişlerde en önde olduğuna işaret eden Gümüştaş, isyanlarının her yerde yankılandığını, bunu beraber yarattıklarını vurguladı.

'BİZİ BASKIYLA, ZORLA, TERÖRLE BİTİREMEZSİNİZ'
Çok kritik bir seçim arefesinde olduklarının altını çizen Gümüştaş, AKP-MHP faşist iktidarının derinleşen yönetememe ve meşruiyet kriziyle seçimlere ilerlediğini söyledi. İktidarın Kürt halkı ve devrimcileri tasfiye ederek, direnen tüm kuvvetleri susturarak, kadınları aileye hapsederek geleceğini inşa etmek istediğini vurgulayan Gümüştaş, "Bugüne kadar başaramadılar, bugüne kadar bizi teslim alamadılar, ne direnişimizi, ne özgürlük mücadelemizi bitiremediler" dedi.

İktidarı uyaran Gümüştaş, şöyle devam etti: "Bizi bitiremezsiniz. Bizi kırmakla, kıymakla, ahlak anlayışınızla, haklarımızı tırpanlamakla, baskıyla, zorla, terörle bitiremezsiniz. Çünkü biz değişim için varız, çünkü biz özgürlük için varız. Çünkü biz bunu istiyoruz ve mutlaka başaracağız. Biz kazanacağız."

UÇAR: EN BÜYÜK SÖZÜMÜZ MÜCADELEMİZ
Bütün farklılıklarına rağmen bir araya gelen kadın ve LGBTİ+'lar olarak bir araya geldiklerini ve mücadeleyi büyüttüklerinin altını çizen Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, tek adam rejiminin seçim sürecinde en çok kadınlardan bahsettiğine işaret etti. "Çünkü onlara geçit vermeyen mücadele, kadın mücadelesi" diyen Uçar, iktidarın kadın düşmanı tarikatler ve 5'li çetelerle yaptığı işbirliğine dikkat çekti. Kendilerinin ise halka söz verdiklerini söyleyen Uçar, "En büyük sözümüz mücadelemiz sevgili kadınlar. Dedik ki, bu mücadele kazanacak, biz kazanacağız" ifadelerini kullandı.

Eş başkanlık sistemini ve eşit temsiliyeti yaşamsal kılacaklarının altını çizen Uçar, kadın haklarını savunan bir kadın bakanlığı kuracaklarını söyledi. "Bu dünya kadın emeği üzerine dönüyor, hem de görünmeyen kadın emeği üzerine. Beyannamenizde de ifade ettik, görünür olmayan kadın emeği için sosyal güvence ve emeklilik hakkı getireceğiz. İktidar kadının kimliğini, emeğini sömürürken emeğimize sahip çıkacağız. Sosyal güvence ve emeklilik hakkını birlikte yürürlüğe koyacağız" ifadelerini kullanan Uçar, İstanbul Sözleşmesi'ni de yürürlüğe koyacaklarının sözünü verdi.

'HİÇBİR FAİL CEZASIZ KALMAYACAK'
AKP iktidarında 8 bin 176 kadının katledildiğini vurgulayan Uçar, cezasızlık politikasının had safhada olduğunu kaydetti. "Devletin dayattığı erkek adalet karşısında gerçek adaleti tesis etmek için kadın ihtisas mahkemeleri kuracağız. Kadınları katleden hiçbir fail cezasız kalmayacak" diyen Uçar, seçime sayılı günler kala tüm genç kadınlara sandık başında sorumluluk alma çağrısı yaptı.

DEMİR: ANT OLSUN ONLARI GÖNDERECEĞİZ
HDK Eşsözcüsü Esengül Demir ise, "Bu seçim erkek sistem ile kadın özgürlüğü arasında bir seçim. 20 yıllık tek adam rejimini sonlandırma seçimi. Onları göndereceğiz. Ant olsun tek adam rejimini göndereceğiz. 3'üncü kutbun temsilcisiyiz ve yeni yaşamın kurucularıyız. Yıllardır dayatılan bu zorbalığı kabul etmek zorunda değiliz. Ne gerici erkek rejimine ne de ufak düzenlemeler yapanlara mecbur değiliz" ifadelerini kullandı.

AYDENİZ: HALKIN ÖZGÜRLÜĞÜ KADINLARIN ÖZGÜRLÜĞÜNE BAĞLIDIR
DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise, "Cezaevlerinde direnenlere selam olsun. Kürt kadınlarını cezaevine koyarsak 'boyun eğdiririz' dediler ama arkadaşlarımız dışarıda olduğu gibi cezaevinde de direnişlerini büyütüyorlar. 'Jin jiyan azadî' ile tüm dünyaya örnek olanlara selam olsun. 4 parça Kurdistan'daki kadınlara selam olsun. Biz sadece Kurdistan'da, Türkiye'de değil her yerde kadın ittifakını büyütüyoruz. Eğer kadın mücadelesi büyürse diktatörler ilerleyemez. Halkın özgürlüğü kadının özgürlüğü ile bağlıdır. Rojava'daki kadınların direnişine selam olsun. İktidar kadının direnişini katliamlar ile sonlandırmak istiyor ama mücadelemizi büyüteceğiz ve faşizmi sonlandıracağız" dedi.

Miting müzik dinletisi ve halaylarla devam etti. Miting boyunca "Jin, jiyan, azadi", "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Şehid namırin" sloganları atıldı. 

Miting bitiminde yeşil, sarı, kırmızı renkli oya işlemelerini bahane eden polis kadınlara saldırdı ve 4 kadını işkenceyle gözaltına aldı. Alandaki kadınları da gözaltıyla tehdit eden polise kadınlar "Jin, jiyan, azadi" sloganıyla yanıt verdi.