26 Nisan 2024 Cuma

Kadınlar şiddete karşı Rotterdam'da sokağa çıktı

Hollanda'nın Rotterdam kentinde sokağa çıkan kadınlar, erkek şiddetinin yanı sıra, devlet şiddeti, savaşlar ve işgal saldırılarına tepki gösterdi, mücadele çağrısı yaptı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nde, kadınlar Hollanda'nın Rotterdam kentinde şiddete karşı sokağa çıktı.

Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), A.C.C.R Kadın Komisyonu ve Kürt Kadın Hareketinin de aralarında bulunduğu yerli ve göçmen kadın örgütlerinin oluşturduğu Kadına Yönelik Şiddete Hayır Komitesi'nin çağrısı ile yapılan mitingin ardından yürüyüş düzenlendi.

Rotterdam Centraal Plein'de yapılan ve farklı uluslardan kadınların katıldığı mitingde komite adına yapılan konuşmalarda, Hollanda ve dünyada kadına yönelik cinsel şiddet, baskı, sömürü ve kadın cinayetlerinin arttığına işaret edildi.

Emperyalistlerin dünya halklarına yönelik gerçekleştirdikleri savaş ve saldırılarına karşın, kadınların İran'da Afganistan'da, Türkiye'de, Kürdistan'da, Filipinler'de faşist-gerici rejimlere karşı cesurca savaştıkları ve sokağa çıktıklarının altı çizilerek, yükselen kadın mücadelesine, özsavunmaya dikkat çekildi.

İran'da Jîna Masha Amini'nin gözaltında işkenceyle katledilmesinin ardından başlayan kadın isyanı ve halk ayaklanmasına yönelik devlet terörünün kitleleri engelleyemediğine dikkat çekilen konuşmalarda, "Kürt kadınları DAİŞ'in yenilgiye uğratılmasında, Rojava'nın inşasında ve faşist Erdoğan rejimine karşı mücadelede öncü rol oynamıştır. Erdoğan rejimi kürt halkına kimyasal silahlarla saldırarak suç işliyor, insanlığa karşı işlenen bu suçu durdurun" çağrısında bulunuldu.

SKB, Kürt Kadın Hareketi, Rode Morgen, Dünya Kadın Konferansı, İranlı, Afganlı, Sürnamlı örgüt ve kurumlarının yaptığı konuşmaların ardından kadınlar ölümsüzleşen kadınların fotoğrafları, pankartlar, bayraklar ve dövizler, sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde renkli ışıklarla yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca sık sık "Jin, jiyan , azadî", "Kadına yönelik şiddete son. Şimdi", "Başka bir gelecek, başka bir yaşam için kahrolsun savaş", "Kadınlar ön saflara", "Diktatör Erdoğan Kürdistan'dan defol", "Kadınlar eşit haklar için mücadele ediyor", "Yaşasın uluslararası kadın dayanışması" sloganları atıldı.