19 Nisan 2024 Cuma

Kadınlar Mahsa Amini için sokağa çıktı

Kürdistan'dan Türkiye'ye birçok kentte sokağa çıkan kadınlar özgürlükleri ve kazanılmış hakları için mücadeleyi yükselteceklerini kaydetti. 

İran'da "ahlak polisi" tarafından işkencede katledilen Mahsa Amini için birçok kentte kadınlar sokağa döküldü. Erkek egemen sisteme karşı mücadeleyi yükselteceklerini söyleyen kadınlar, kazanılmış haklarından vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi. 

ANKARA
Ankara Kadın Platformu'nun çağrısıyla Sakarya Caddesinde yapılmak istenen eyleme polis saldırdı. 10 kadın darp edilerek gözaltına alınırken, gazetecilerin de görüntü alması engellenmek istendi.

Polis saldırısına direnen kadınlar, "Dinci gerici yürüyüşlere müdahale etmeyip bize saldırıyorsunuz" diyerek tepki gösterdi.

"Jin, jiyan, azadi" sloganını yükseltti. 

VAN
Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Meclisi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ve Star Kadın Derneği ile çok sayıda kadın, Xaçort (Hacibekir) Mahallesi'nde açıklama yaptı. "Kadınlar zafere yürüdüğü yüzyılda dikta rejimlerine boyun eğmeyeceğiz", "Vina ma cuwîyena ma şên kena" yazılı pankart ve dövizlerin açıldığı eylemde, kadınlar "Jin, jiyan, azadî" sloganı attı.

Eylemde konuşan DBP Van İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı, kadınların erkeklik aklına karşı boyun eğmeyeceğini belirterek, "Erkek aklı Mahsa Amini'yi katletti. Bedenimizle, özümüzle ve yediğimizle ilgili kimse karar veremez. Buna izin vermiyoruz. İnanç bizimdir, kimse üzerimizde tahakküm kurmaya kalkışmasın. Bunun için katledilen kadınlara söz veriyoruz, ‘Jin jîyan azadî' mücadelesini zafere ulaştıracağız" dedi.

Kadınlar, başörtülerini çıkararak, Jîna'nın katledilmesini protesto ederek eylemlerini sonlandırdı.

Kadınlar engellenme girişimlerine ve yağan yağmura rağmen pankartlarını Yüksel Caddesi'nde bir araya gelerek, "Jin,jiyan, azadi" ve "Yaşasın kadın dayanışması" sloganlarını attı.

BURSA
Bursa'da Fomara Meydanında gerçekleşen eylemde, "Kadınlar sınır dayanışması sınır tanımaz" yazılı pankart açıldı. Kadınlar, "Jin jiyan azadi", "Mahsa Amini isyanımızdır" sloganlarının öne çıktığı dövizler taşındı. 

HAKKARİ
HDP Hakkari Kadın Meclisi de, partilerinin il binası önünde basın açıklaması ve oturma eylemi düzenledi. Eyleme, Hakkari ve Yüksekova Barış Anneleri Meclisi, TJA, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Hakkari Şubesi kadın üyelerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Açıklamada, "Kadınların zafere yürüdüğü yüzyılda, dikta rejimlerine boyun eğmeyeceğiz" pankartının yanı sıra yaşamını yitiren Jîna'nın fotoğraflarının bulunduğu dövizler ve kadınların kesilen saçlarının yapıştırıldığı ağaç dalı tutuldu.

Kitle adına açıklamayı okuyan HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Sinem Seven, iktidarlarının giderek sarsıldığını gören rejim ve güçlerinin, kadınlara ve mücadelelerine saldırdığını belirterek, bu saldırılarla kadınları yıldırmaya ve sindirmeye çalışmakta olduğunu vurguladı. Sinem, "Ancak şu iyi bilinsin ki, kadınlar başta olmak üzere ezilenlerin mücadelesi ve direnişi engellenemeyecek. Şu an dünyanın her yerinden alanlarda kadın mücadelesini büyüten ve İran'da direnen kadınlara ve bir kez daha selam olsun" dedi.

Açıklamanın ardından kitle, kadınlara yönelik baskılara karşı oturma eylemine geçerek, "Jin Jiyan Azadî", "Biji Berxwedana Jinan" ve sanatçı Devrim Demir'in kadınlar için yazdığı, "Tu kî yî" ve "Ez xelefim" şarkılarını söyleyerek eylemlerini sürdürdü. 

Eylem, sloganlarla son buldu.

ADANA 
Adana Kadın Platformu'nun çağrısıyla Heykelli Parkta yapılan açıklamada, Mahsa Amini'nin fotoğrafları taşındı. Eyleme İranlı kadınlar da katıldı. "Biz İran İslam Cumhuriyeti Değiliz, İranız" "Zen Zendegi Azadi" dövizleri taşıyan İranlı kadınlar Farsça konuşmalar yaparak İran molla rejimine yönelik öfkelerini dile getirdiler.

Basın metnini okuyan Derya Çiçek, "Şeriat hükmü ile yaşamayı reddeden kadınların direnişi şimdi tüm halkların direnişine dönmüş durumda. Şeriata göre dizayn edilen hükümlerle kadınların hayatlarını, haklarını ve iradelerini yok sayarak onları belli kalıplara sığdırmaya çalışan İran rejimine karşı boyun eğmeyen, biat etmeyen kadınlar daima var olmuştur, olmaya da devam edecektir" dedi.

DİYARBAKIR
Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) çağrısıyla kadınlar Dünya Kavşağı'nda bir araya geldi. Yürüyüş yapılması bir önceki gün valiliğin "Kamu düzeni ve güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak" gerekçesiyle yasaklanmıştı.

"Jin Jiyan Azadi, biji berxwedana jina, kadınlara değil katiilere barikat" sloganları atıldı.

ÇORUM
Çorum Kadın Platformu çağrısıyla Kadeş Barış Meydanı'nda buluşan kadınlar İran'da katledilen Mahsa Amini ve şu anda direnen İranlı kadınlar için dayanışma açıklaması yaptı. Açıklamada, "Günlük hayatın dini kurallarla düzenlenmesi demek, dini baskı aracı olarak kullananların kadınlara ataerkil bir yaşam dayatması demektir. Kadınlar, kıyafet özgürlüğü için, eğitim hakkı için, miras hakkı için, boşanma hakkı için, sevdiği ile evlenme ve eşini seçme hakkı için mücadele ediyorlar. Hayatları, hakları, yaşam tarzları için direnen tüm kadınlara selam olsun" dendi. 

MERSİN
Mersin Kadın Platformu, Alanya Sokağı girişinde açıklama yaptı. Kürtçe, Türkçe ve Arapça "Jin jiyan azadi" ile "Katledilen kadınlar isyanımızdır" sloganları atan kadınlar, Jîna Mahsa Amini'nin fotoğrafının yanı sıra "Hepimiz Mahsa Amini'yiz" pankartı taşıdı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Fatma Kurtalan'ın da katıldığı açıklamada konuşan Ceren İnan, İran'da direnişin başladığı günden bu yana 200'den fazla kişi yaşamını yitirdiğini, en az 5 bin kişinin ise tutuklandığını aktardı.

Türkiye'nin İran'ın uzağında olmadığını ifade eden İnan, şöyle devam etti: "Siyasal İslam'ın yaşamımız, haklarımız, bedenlerimiz üzerindeki kadın düşmanı politikalarını, İran dinci faşist molla rejiminin kadın düşmanı politikalarından tanıyoruz. Tek adamlar ve tek adamların rejimleri dünyanın her yerinde kadın düşmanlığıyla iktidarlarını kuruyor. Ama nafile çünkü karşılarında onlara kafa tutan, susmayan, itaat etmeyen en büyük güç yine kadınlar. Bize dayatılan ahlakı, hapsetmeye çalıştıkları aileleri, mecbur etmeye çalıştıkları güvencesizliği, maruz bıraktıkları erkek şiddetini tepe taklak edecek güce sahibiz. Bugün İran'da yarın her yerde dünyayı yerinden oynatacağız."

Açıklamanın ardından kadınlar, saçlarını keserken İran ve Rojhilat'ta direnişlerini sürdüren kadınlara destek verdi. Eylem, söylenen Arapça şarkı eşliğinde sona erdi.