21 Aralık 2024 Cumartesi

Kadınlar haykırdı: Çocuk istismarının affı olmaz

Kadınlar, AKP iktidarının çocuk istismarını meşrulaştıran ve istismarcılara af getiren yasa değişikliğine karşı onlarca ilde sokağa çıktı. Kadınlar, istismarı meşrulaştıran ve 42 bin istismarcının serbest bırakılması amacı taşıyan tasarısının yasalaşmasına izin vermeyeceklerini belirtti, "Çocuk istismarının affı olmaz" dedi.

Çocuk yaşta evliliklerin af kapsamına alınmasını öngören yasa değişikliği bir kez daha Meclis gündemine gelecek. Düzenlemeye karşı çıkan kadınlar, onlarca ilde sokağaç çıktı, "Çocuk istismarının affı olmaz" dedi.

İSTANBUL
Nafaka Hakkı Kadın Platformu ve TCK 103 Kadın Platformu, Limonlu Bahçe’de basın toplantısı düzenledi. 

Burada konuşan Avukat Hülya Gülbahar, "Türkiye hukuk sistemi adım adım evrilmek isteniyor. Çocuklarla cinsel ilişki yaşı yeniden düzenlemek isteniyor. Af dediğimiz şey fiili olarak çocuklarla cinsel ilişki yaşının ve evliliğin 12’ye hatta 9’a indirilmesi ve bu duruma hukuku kılıflar hazırlanması anlamına geliyor. Anayasa Mahkemesi’nin birden çok evliliği ve çocuk evliliklerini engelleyici niteliği olan medeni nikah olmaksızın dini nikah yapma yasağını iptal etmesi de bu konuyla doğrudan ilgili bir düzenlemedir" dedi.

Yasa tasarısının Ocak ayı içerisinde Meclise getirileceği hatırlatılarak, "AKP 2016 yılından beri sistematik olarak çocuk yaşta, zorla ve erken evlendirmelerin önünü açacak, çocuk istismarını meşrulaştıracak bu af da dahil, birtakım yasa değişiklikleri ve uygulamaları gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Şu anda getirilmek istenen af, 15 yaş altı kız çocuklarına karşı işlenen cinsel istismar suçundan hüküm giyen failleri de kapsayacaktır. Yani 12 yaşında bir kız çocuğunun 27 yaşındaki bir erkek ile evlendirilmesi durumunda cezasızlık yoluna gidilmek istenmektedir" denildi.

Bu düzenlemenin çocuk istismarı suçu faillerine cesaret vereceği ve bu suçu teşvik edeceğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "İstismar suçunu evlenme koşullu bir düzenleme ile aklamak çocukların tekrarla istismara maruz bırakılması ve şiddet dolu hayatlara mahkûm edilmesi anlamına gelmektedir. İktidara tekrar sesleniyoruz, amaç gerçekten kız çocuklarını korumak ve mağdur olmalarını engellemekse neler yapılabileceğini kadın ve çocuk örgütleri yıllardır haykırmakta! Faillerin değil, çocukların mağduriyetlerini öncelemek ve dahası önlemek elinizde! İstismarcıları affetmek yerine çocukları koruyacak önlemleri hayata geçirin!"

Kadınlar, tüm milletvekillerini tasarının yasalaşmaması için gerekeni yapmaya çağırarak "Başta tüm kadınlar olmak üzere basın ve medya kuruluşlarını ve kamuoyunu bu konunun takipçisi olmaya çağırıyoruz" dedi. 

ANKARA
Ankara Kadın Platformu, AKP iktidarının çocuk istismarını meşrulaştıran ve istismarcılara af getiren yasa değişikliği planlarına karşı sokağa çıktı.

Güvenpark'ta buluşan kadınlar, "Çocuk istismarının affı olmaz" yazılı pankart açtı. Eyleme HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, CHP Milletvekilleri Gamze Taşçıer ve Yıldırım Kaya da katıldı.

Platform adına açıklama yapan Fatma Kılıçaslan, siyasi iktidarın, kız çocuklarıyla evlenen erkeklerin affedilmesine yönelik bir yasa tasarısı hazırlığında olduğunu hatırlattı.

"AKP 2016 yılından beri sistematik olarak çocuk yaşta, zorla ve erken evlendirmelerin önünü açacak, çocuk istismarını meşrulaştıracak bu af da dahil birtakım yasa değişiklikleri ve uygulamaları gerçekleştirmeye çalışmaktadır" diyen Kılıçaslan, basına yansıyan tasarıya göre, 12 yaşındaki bir kız çocuğunun 27 yaşındaki bir erkek ile evlendirilmesi durumunda cezasızlık yoluna gidileceğini hatırlattı. Kılıçaslan, "Bu cezasızlığın çocuk istismarı suçu faillerine cesaret vereceği ve bu suçu teşvik edeceğini öngörüyoruz" dedi.

'BİR KEREDEN BİR ŞEY OLMAZ' ZİHNİYETİ SÜRÜYOR
Kamuoyunun tepkisi sonucu geri çekilen "tecavüzcü ile evlilik durumunda cezasızlık sağlayan" tasarıyı da hatırlatarak, bu düzenlemenin de geri getirilmeye çalışıldığını ifade eden Kılıçaslan, şöyle devam etti: "İstismar suçunu evlenme koşullu bir düzenleme ile aklamak çocukların sürekli istismara maruz bırakılması ve şiddet dolu hayatlara mahkûm edilmesi anlamına gelmektedir. AKP’nin 'Affı bir defaya mahsus yapacağız' açıklaması, Ensar Vakfı’nda karşımıza çıkan 'Bir kereden bir şey olmaz' zihniyetinin devam ettiğini göstermektedir."

'İZİN VERMEYECEĞİZ'
Devletin görevinin çocukları korumak olduğunu vurgulayan Kılıçaslan, 2016 yılında benzer bir tasarıyı geri çektirdiklerini hatırlattı ve şunları söyledi: "Mücadelemizde ısrar edeceğiz, sokaklarda-meydanlarda direneceğiz. Geri çekilmeyeceğiz ve kadınlara, çocuklara ve bütün bir ülkeye düşman olanlara geçit vermeyeceğiz. Buradan Ankara Kadın Platformu olarak uyarıyoruz: Açıkça çocuk istismarını meşrulaştırma ve 42 bin istismarcının serbest bırakılması amacını taşıyan bu tasarının yasalaşmasına izin vermeyeceğiz. Tüm milletvekillerini tasarının yasalaşmaması için gerekeni yapmaya, başta tüm kadınlar olmak üzere basın ve medya kuruluşlarını ve kamuoyunu bu konunun takipçisi olmaya çağırıyoruz."

ESKİŞEHİR
Eskişehir Kadın Platformu üyeleri, düzenleme ile istismar suçunu evlenme koşullu bir düzenleme ile aklamanın, çocukları yeniden istismara maruz bırakmak ve şiddet dolu bir hayata mahkum etmek anlamına geldiğine dikkat çekti.

DİYARBAKIR
Diyarbakır’daki eylemin adresi de Ofis kavşağıydı. Açıklamanın yapılacağı alan polis tarafından abkukaya alındı. Çok sayıda TOMA, zırhlı araç ve çevik kuvvet polisi konuşlandırıldı.

Basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Gazal Bayram Koluman, 2. yargı paketinde yer alan düzenlemeyi "Çocuk İstismarcılarına Evlilik Affı Tasarısı" olarak tanımladı.

Bu tasarının çocuk istismarını meşrulaştırdığını ifade eden Koluman, "Şikayet yoksa, istismarcı fail ile mağdur çocuk arasında 15 yaş ve altı yaş aralığı var ise istismarı cezasız bırakacak bir düzenleme. Bu düzenleme ile çocuk evliliklerinin yasal zemine oturtulacağı, kadın üzerinde eril zihniyetin tahakküm kurma adına uyguladığı şiddetin çocuk yaşa indirgemesi anlamına geleceğini, çocuğun üstün yararının gözetilmeyerek eğitiminden-psikolojik gelişimden alıkonarak çocuk evliliklerinin önünü açacağını söylemek mümkün" dedi. 

Düzenleme ile 2005 yılında kanundan çıkarılan "tecavüzcüyle evlilik durumunda cezasızlık sağlayan maddenin" geri getirilmeye çalışıldığını söyleyen Koluman, "İstismar suçunu evlenme koşullu bir düzenlemeyle aklamak, çocukların tekrardan istismara maruz bırakılması anlamına gelmektedir. İktidara sesleniyoruz. İstismarcıları affetmek yerine, çocukları koruyacak önlemleri hayata geçirin" şeklinde konuştu.

DERSİM
Dersim ve Ovacık Kadın Platformu, çocuk istismarına karşı basın açıklaması yaptı.

Dersim merkezde Sanat Sokağı’nda yapılan basın açıklamasına siyasi parti ve kurum temsilcileri, kadın örgütlerinin olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Açıklama yapan KESK Temsilcisi Duygu Kurban, "AKP’nin 'Affı bir defaya mahsus yapacağız' açıklaması, 'Bir kereden bir şey olmaz' zihniyetinin devam ettiğini göstermektedir. İktidara tekrar sesleniyoruz, amaç gerçekten kız çocuklarını korumak ve mağdur olmalarını engellemekse neler yapılabileceğini kadın ve çocuk örgütleri yıllardır haykırmakta! Faillerin değil, çocukların mağduriyetlerini öncelemek ve dahası önlemek elinizde! İstismarcıları affetmek yerine çocukları koruyacak önlemleri hayata geçirin" dedi.

Ovacık Kadın Platformu da, belediye binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Belediye Meclis üyesi Senem Yerlikaya, iktidara seslendi: "İstismarcıları affetmek yerine çocukları koruyacak önlemleri hayata geçirin" dedi.

ADANA
Eğitim Sen Şube binasında açıklama yapan Adana Kadın Platformu, çocuk istismarını yaygınlaştıracak tasarının meclise gelmesi halinde daha önce olduğu gibi harekete geçeceklerini söyledi.

Açıklama yapan Avukat Sevil Aracı, düzenleme ile çocuk istismarına cezasızlığın hedeflendiğini belirtti, yaşanan örnekleri hatırlattı.

MERSİN
Mersin Kadın Platformu, İHD Mersin Şubesi’nde basın açıklaması yaptı, tasarının kabul edilmesine izin vermeyeceklerini belirterek, tüm milletvekillerini tasarının yasalaşmaması için gerekeni yapmaya, tüm kadınları, basın ve medya kuruluşlarını ve kamuoyunu bu konunun takipçisi olmaya çağırdı. 

ANTALYA
Antalya Kadın Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, Attalos Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Kadınlar, "Susma haykır istismara hayır", "İstismarın affı olmaz" sloganlarıyla düzenlemeye tepki gösterdi. Açıklama yapan Dilek Eldeniz, düzenlemeye karşı mücadele edeceklerini söyledi.

İZMİR
İzmir Kadın Platformu, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde açıklama yaptı. "Çocuk susar sen susma", "Çocuk istismarını aklatmayacağız", "Bu yasa Meclis’ten geçmeyecek" sloganlarının atıldığı eyleme KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen ve KESK Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Elif Çuhadar'ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Açıklama öncesinde söz alan KESK Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Elif Çuhadar, "Biliyoruz ki biz kadınlar birleşirsek bu yasayı püskürtürüz. Gücümüzü, örgütlüğümüzü birleşmeden alıyoruz" dedi.  İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin yemek hakkını birleşerek kazandıklarını hatırlatan Çuhadar, "Çocuklarımız ve gençlerimiz bu ülkede insanca yaşayacak koşullara ulaşana kadar hepimiz birlikte yan yana mücadele edeceğiz" dedi. Çuhadar, 11 Ocak'ta yapılacak mitinge çağrı yaptı.

Platform adına açıklama yapan Nuray Öztürk, devletin faillerin değil, çocukları korumakla sorumlu olduğunu vurguladı.

Düzenlemenin Meclisten geçmesine bir kez daha izin vermeyeceklerini kaydeden Çuhadar, milletvekillerine tasarının geçmemesi için görevini yapmaya çağırdı.

Kadınlar, Samsun, Van, Antakya, Batman, Urfa, Mardin, Çanakkale, Sakarya, İskenderun, Antep, Kocaeli ve Didim'de de eylemler yaptı.