18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Kadına karşı şiddete karşı' genelge yayınlandı

Adalet Bakanlığı Gül'ün imzasıyla kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik genelge yayınlandı. Buna göre "Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Büroları" yaygınlaştırılacak, şiddet vakalarına bu bürolardaki uzman savcılar bakacak.

Bugüne kadar kadına yönelik şiddet ve katliamları engellemek için adım atmaya, hatta yaptığı açıklamalarla şiddeti körükleyen AKP iktidarı, "kadına karşı şiddetin önlenmesine" yönelik genelge yayınladı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül imzasıyla yayınlanan genelgeye göre, "Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Büroları" yaygınlaştırılacak, şiddet vakalarına bu bürolardaki uzman savcılar bakacak.

Genelgeye göre "kural olarak gizli olan soruşturma evresiyle ilgili ifade, tutanak, belge, ses ve video kaydı gibi delillerin internet ve sosyal medya gibi platformlarda paylaşılmasının önüne geçilecek."

Genelgede, kadınların sıklıkla uygulanması noktasında büyük eksiklikler olduğu vurgulanan 6284 ve İstanbul Sözleşmesi’ne de atıf yapıldı.

Söz konusu genelgede yer alan maddeler şöyle:

-Cumhuriyet başsavcılıkları bünyesinde, "Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Bürosu" kurulacak, bu bürolarda çalışan Cumhuriyet savcılarının uzmanlaşmaları sağlanacak.

-Şikayette bulunan mağdurun hayatî tehlikesinin bulunması halinde, geçmişte talebinin bulunup bulunmadığına bakılmaksızın geçici koruma altına alma tedbiri için işlem başlatılabilecek.

-Diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması hâlinde kimlik değişimi tedbiri hususunda, hâkimden talepte bulunulabilecek, bu kararın sadece korunan kişiye tebliğ edilmesi hususuna dikkat edilecek.

-Şiddet uygulayana yönelik öfke kontrolü, stresle başa çıkma konularında eğitim, rehabilite, tedavi, muayene tedbirleri talep edilebilecek.

-Koruyucu ve önleyici tedbir taleplerinin kabulüne dair kararların, mahkeme tarafından şiddet uygulayana ve korunan kişiye tebliğ edilmesi, talebin reddine dair kararların ise yalnızca talepte bulunana tebliğ edilmesi konusuna özen gösterilecek.

-Özel hayatın gizliliği, mahremiyet hakkı, lekelenmeme hakkı, kişisel verilerin korunması gibi temel haklara önemle riayet edilecek."