27 Nisan 2024 Cumartesi

Kadın gazeteciler: Hakikatin sesini susturamazsınız

Ajansımızın editörlerinden yarın görülecek ve karar çıkmasını beklenen duruşma ve tutsak gazeteci Müftüoğlu'nun 3. duruşması öncesi basın toplantısı düzenleyen kadın gazetecileri, "Kadın gazeteciler susturulamaz, hakikatin sesini susturamazsınız" dedi. Gürbüz, kendisi üzerinden Atılım ve ETHA'nın kriminalize edilmeye çalışıldığını, bu saldırının sosyalist basına yönelik olduğunun altını çizerken, dün olduğu gibi sosyalist bakış açısıyla haberleri yapmaya devam edeceklerini kaydetti. 29 Şubat'ta görülecek Müftüoğlu'nun duruşmasına da çağrı yapılan toplantıda, Dicle Müftüoğlu'nun derhal serbest bırakılması istendi.

Tutuklu yargılanan Mezopatamya Ajansı editörü ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Genel Başkanı Dicle Müftüoğlu ve ajansımızın editörü Nadiye Gürbüz'ün davaları öncesinde basın toplantısı yapıldı. Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği'nin çağrısıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesinde düzenlenen basın toplantısına DİSK Basın-İş Disiplin Kurulu üyesi Diren Yurtsever, TGS İstanbul Şube Yönecisi ve Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu üyesi Evrim Kepenek, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve çok sayıda kadın gazeteci katıldı.

Basın toplantısının gerçekleştiği salona, "Çapemeniya azad bêdeng namîne. Özgür basın susturulamaz" pankartı ve "Apê Musa'nın küçük generalleri burada", "Baş eğmediler, baş eğmedik, baş eğmeyeceğiz", "Özgür basın susturulamaz", "Hakikatin izindeyiz", "Gerçekler karanlıkta kalmayacak", "Hakikatin kalemi kırılamaz" dövizleri asıldı.

'HAKİKATİN SESİ ÖZGÜR BASIN EMEKÇİLERİ HEDEF ALINIYOR'
Basın metnini, gazeteci Nezahat Doğan okudu. DFG Eşbaşkanı gazeteci Dicle Müftüoğlu ile ETHA editörü Nadiye Gürbüz'ün mesleki faaliyetlerinden dolayı yargılandığını söyleyen Doğan, AKP-MHP iktidarının hakikatin sesi olan özgür basın emekçilerini tutuklama, yasak ve engellemelerle baskılamyaa çalıştırdığını kaydetti. "Gazeteciler, hedef alınıyor ve katlediliyor, hukuka aykırı bir şekilde yargılanıyor, tutuklanıyor" diyen Doğan, bu baskı politikalarının odağında kadın gazetecilerin olduğunun altını çizdi. 

'NADİYE GÜRBÜZ'ÜN HABERLERİ SUÇ GÖSTERİLİYOR'
ETHA editörü Nadiye Gürbüz'ün yarın İstanbul Adliyesi 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nde duruşmasının görüleceğini dile getiren Doğan, "Hakkında çalıştığı gazete ve yaptığı haberler gerekçe gösterilerek 22 buçuk yıla kadar ceza isteniyor. Savcılık Nadiye'nin, arkadaş görüşçüsü olarak kabul edildiği tutsaklara para yatırmasını, Atılım gazetesinde çalışıyor olmasını, Suruç Katliamı ile ilgili yaptığı haberleri 'örgüt üyeliğine' gerekçe yaptı. İkinci duruşmaya günler kala hazırlanan mütalaa sonrası yarın görülecek duruşmada karar çıkması bekleniyor" bilgisini verdi.

'DİCLE'NİN YENİDEN ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞMASINI TALEP EDİYORUZ'
29 Şubat'ta ise tutsak gazeteci Dicle Müftüoğlu'nun 3. duruşmasının görüleceğini hatırlatan Doğan, "Tutuklu olarak yargılanan arkadaşımız Dicle, önceki iki duruşmasında hazır kararlarla mahkeme tarafından hapiste tutulmaya çalışılmış, yalnızca savcılık kanaatlerince cezalandırılmak istenmiştir. Adeta bir intikam iddianamesi hazırlanarak hukuksuz bir şekilde tutuklu bulunan arkadaşımız Dicle'nin gazeteciliğinin tanığıyız. 29 Şubat'ta Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek olan duruşmada, kadın gazeteciler olarak adil bir yargılamanın yapılmasını, gazeteci arkadaşımız Dicle'nin yeniden özgürlüğüne kavuşmasını talep ediyoruz" çağrısı yaptı.

'HALKIN HABER ALMA HAKKINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Doğan şöyle devam etti: "Buradan yeniden ifade etmek istiyoruz, gazetecilik faaliyetleri tutuklama gerekçesi yapılamaz. Gazetecileri yaptığı haberleri gerekçe göstererek yargılayamazsınız. Bu köklü geleneğin devamcıları olarak sözümüzü söylemeye, görülmeyeni göstermeye, yazılmayanı yazmaya devam edeceğiz. İktidarın piyonu medya gruplarının hedef göstermelerine boyun eğmeyeceğiz. Özgürlüğü yaratmaya yönelik mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği olarak, baskı altında mesleğini yapmaya çalışan özgür basın çalışanlarının yanında ve dayanışma içinde olduğumuzun altını çiziyoruz. İktidarın gazetecilere gözdağı vermek amacıyla özgürlüğünden alıkoyduğu arkadaşlarımızın serbest bırakılması talebimizi yineliyoruz. Gazetecilik dün de suç değildi bugün de suç değildir. Özgür basın emekçileri olarak gazetecilerin gözaltı ve tutuklamalarla yıldırılamayacağını buradan yeniden ifade etmek istiyoruz. Tüm demokratik kamuoyuna, meslek örgütlerine ve gazetecilere, gazeteciliği, ifade özgürlüğünü, halkın haber alma hakkını savunmaya ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz" çağrısını yaptı.

GÜRBÜZ: GAZETECİLİĞİ KENDİ BAKIŞ AÇIMIZLA SÜRDÜRECEĞİZ
Söz alan ajansımızın editörlerinden Nadiye Gürbüz, Dicle Müftüoğlu ile birlikte 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Gününde tutuklandıklarına dikkat çekti. Haksız tutsaklığının 5 buçuk ay sonunda sona erdiğini ancak Müftüoğlu'nun hala tutsak olduğunu belirten Gürbüz, "İddianamelerimize baktığımızda gayet politik ve sınıfsal olduğunu söyleyebiliriz. Sistemin görünmez kılındığı kesimlerin sesini duyurmaya çalışan faaliyet elbette iktidarı rahatsız etti. Bizim gazeteci olduğumuzu dün de bugün de kabul etmediler. Ama gazeteciliği en hakiki biçimde bizler yapıyoruz. Halkın sesi olmaya, kadınların, emekçilerin, Kürt halkının, bu ülkede ezilen tüm kesimlerin sesi olmaya çalışıyoruz. İddianamemde de Atılım gazetesi ve ETHA'nın yasa dışı ilan edilmeye çalışıldığını söyleyebilirim. Atılım, ETHA'da çalışıyor olmak ile suç isnadıyla karşı karşıya bırakıldım. Sosyalist basına dönük tam bir saldırganlık olduğunu, çalışamaz hale getirmek, bu kurumları kapatmak ve tasfiye etmek üzerine bir iddianame. Bu saldırılar son değil, yarın da devam edecek. Biz dün olduğu gibi gazetecilik faaliyetlerimizi kendi bakış açımızla sürdürmeye devam edeceğiz. Bugünkü açıklama da oldukça kıymetli, değerli" dedi.

KEPENEK: ARKADAŞLARIMIZIN GAZETECİLİĞİNE TANIĞIZ
TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonundan Evrim Kepenek de, "Nadiye ve Dicle uzun zamandır çalışan gazeteciler. Biz onların gazeteciliğine tanığız. Ama emin olun ki onları yargılamak isteyenler de gazeteciliklerine tanıklar. Gazeteci arkadaşlarımızın gazeteciliğine en azından şu anda İHD'nin kapısında bulunan polislerin tanık olduğuna eminiz. Bu davaları açıp üzerlerine gidiyorlarsa hedef susturmak. Keşke kadın gazetecileri susturmayı hedeflemek yerine şiddet uygulayan erkekleri cezalandırıp susturmayı tercih etselerdi. Dicle Müftüoğlu serbest bırakılsın" sözleriyle seslendi.

DOĞAN: KADIN GAZETECİLERİ HİÇBİR ZAMAN SUSTURAMAZSINIZ
Yeniden söz alan Nezahat Doğan, "Biz kadın gazeteciler hiçbir şekilde susturulamayız. Bunun için nasıl bir direnç olması gerekiyorsa burada olduğu gibi ortaklaşarak sürdürmeye devam edeceğiz. Sonuna kadar sesimizi duyurmaya, dayanışmaya ve bu mücadeleyi güçlendirmeyi, kadın gazeteciler olarak haberlerimizi yapmaya, sesi yükseltmeye devam edeceğiz. Gazeteci arkadaşlarımız serbest bırakılsın" dedi.

DURUŞMALARA ÇAĞRI
DİSK Basın-İş Disiplin Kurulu üyesi Diren Yurtsever de, gazetecilerin duruşmalarına katılma çağrısı yaptı.

Konuşmaların ardından toplantı sona erdi.