18 Nisan 2024 Perşembe

Kadın Devrimi Sempozyumu: Mücadelemizi birleştirerek büyütelim

Avrupa SKB ve genç kadın örgütü Zora'nın "Kadın devrimi yaşam ve özgürlüktür" şiarıyla düzenlediği sempozyuma birçok ülkeden katılan uluslararası kadın örgütü temsilcileri, deneyimlerini paylaştı, kadın mücadelesinin birleştirilerek büyütülmesinin önemli olduğuna dikkat çekti. Birbirlerinden öğrenen kadınlar, coşkularını büyüttü.

Avrupa'da yaşayan Türkiye ve Kürdistanlı kadınların örgütlü olduğu Sosyalist Kadınlar Birliği'nin (SKB) ve genç kadın örgütü Zora'nın "Kadın devrimi yaşam ve özgürlüktür" şiarıyla düzenlediği sempozyum, Almanya'nın Frankfurt gerçekleştirildi.

Sempozyum ikinci oturumu, "Kadınların özneleştirilmesi: Kazanımlar, İsyanlar, Devrimler ve Görevler" başlığıyla gerçekleştirildi.

SKB: KADIN ÖFKESİNİ POLİTİK HAREKETE DÖNÜŞTÜRMELİYİZ
Oturumda Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği adına konuşma yapıldı. Konuşmacı, Türkiye, Kürdistan, Meksika, Arjantin, İran, Afganistan'da yaşanan kadın cinayetleri ve bu katliamların ardından başlayan eylem ve direnişleri hatırlattı.

Konuşmacı, "Her kadın cinayetinin ardından ortaya çıkan öfkeyi politik bir harekete dönüştürmek önemlidir" dedi.

Kadın mücadelesi ve isyanları bakımından 8 Mart'larda yapılan kadın grevlerinin önemli bir yerde durduğunu kaydeden konuşmacı, dünya ülkelerinden kadınların şiddete karşı ve hakları için gerçekleştirdiği direniş ve isyanlarını hatırlattı.

'ROJAVA, KADIN DEVRİMİ ÇAĞINI BAŞLATMIŞTIR'
Rojava'da yaşanan kadın devrimine dikkat çeken konuşmacı, "Rojava kadın devrimi çağını başlatmıştır. Rojava göstermiştir ki, 21. yüzyılın kadın devrimi yüzyılı olacağı söylemi sadece bir ajitasyon değildir" diye konuştu.

SKB'li konuşmacı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kapitalizm üretim biçimiyle özgürlüğümüzün önünü açmıştır ama aynı zamanda ilerici barutunu çoktan tüketmiştir. Kapitalizm ve ataerkil sisteme karşı atacağımız atacağımız her bir adımını önemi var. Kadın özgürlük mücadelesini genişletebilmek için daha fazla çözüme odaklanmalıyız. Tüm eşitsizliklere karşı mücadele etmediğimiz sürece, proletarya olarak kendi kurtuluşumuzu sağlayamayız. Cins bilinci için mücadele, sınıf mücadelemizi bölmez aksine sınıf mücadelesini güçlendirir. Sosyalizm tarihsel olarak gereklidir. Kadınların mücadelesini sosyalizm mücadelesinin önemli bir dinamiği haline getirmeliyiz."

ARJANTİN'DE KADINLARIN MÜCADELESİ
Arjantin Devrimci Komünist Parti'den (PCR) Maya, kadınların, mücadelenin ön saflarında yer aldığını belirtti yoksulluğun yarattığı sonuçlar, kürtaj hakkı ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için verdikleri mücadeleye ilişkin örnekler verdi.

Ekonomik krizin en çok kadınları etkilediğini kaydeden Maya, kadın işçilerin iş yerlerinde ve sendikalarda örgütlenmesi için mücadele ettiklerini söyledi. Bu mücadele sonucu kadın işçilerin tersanelerde örgütlendiğini belirtti. Maya, "Toprak ve üretimlerini savunmak için mücadeleye öncülük ediyorlar. Toprağın onu işlemeyenlerin elinde olması gerektiğini tartıştılar. Toplumsal hareketlerde kendi kendimizi örgütledik, işçi hareketine yön verdik. Gıda kentleşme ve barınma, uyuşturucuya karşı kadınlar öncülük etti" ifadelerini kullandı.

İktidarın uyuşturucuyu yaygınlaştırdığını kaydeden PCR Temsilcisi Maya, başta gençler olmak üzere kadınların buna karşı mücadele ettiğini ifade etti.

Arjantin'de kürtaj hakkının yasallaşması için verilen mücadeleyi hatırlatan Maya, "Mücadele ile kürtajı yasallaştırdık, gönüllü kürtaj hakkını elde ettik. Yasa tasarısı senatoda kabul edildi. Milyonlar, Arjantin sokaklarını yeşile boyayarak bu kazanımı elde etti" dedi.

Maya, şiddete ve kadına yönelik şiddete karşı uzun bir mücadele sürdürdüklerini kaydetti.

'KADINLAR, TALİBANA KARŞI ÖZGÜRLÜK VE ADALET BAYRAĞINI YÜKSELTEREK TARİH YAZDI'
Afganistan Devrimci Kadınlar Birliği (RAWA) temsilcisi, Taliban'a karşı verdikleri mücadeleyi aktardı. RAWA'nın ülkedeki kadın odaklı tek devrimci örgüt olduğunu belirtti, "Kadınların yaşadığı baskıyı değiştirmek ancak devrimci bir durum değiştirir" dedi.

ABD öncülüğünde 20 yıl süren işgalin ardından Afganistan'ın yeniden Taliban'a "hediye" edildiğini kaydeden RAWA temsilcisi, "Ülkemizi en yozlaşmış, en güvensiz uyuşturucu mafyasının cirit attığı ve özellikle kadınların güvensiz yaşadığı bir yer haline getirdiler. Ama Afgan kadınları, Taliban'a karşı özgürlük ve adalet bayrağını yükselterek tarih yazdılar" diye konuştu.

Kadınların bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi verdiğini belirterek, ekledi: "Hiçbir gücün onları evlerinde tutamayacağını kanıtladılar. Kadınlar, sokaklarda silah ve kırbaçlardan korkmadan eylemler yaptılar. İşkence gördüler, aşağılandılar ama cesurca mücadelelerine devam ettiler"

Taliban'ın katliam ve yasaklarını hatırlatan RAWA temsilcisi şunları söyledi: "Afgan kadınlar adına burada söz veriyoruz, kadınlar için mücadelemizi sürdüreceğiz. Kürdistan, Rojava ve İran'daki kadınlar için her zaman mücadeleye devam edeceğiz. Kürdistan'daki kadınlarla yan yana IŞİD'e karşı, faşist rejime karşı savaşıyoruz."

YASEMİN ÇAKAL: KADIN İRADESİYLE ÖZGÜRLEŞTİM
Özsavunmasını kullandığı için Türkiye'de tutuklanan ve yıllarca tutsak kalan Yasemin Çakal da sempozyuma katıldı. Kısa bir konuşma yapan Yasemin Çakal, "Kadın iradesiyle özgürleşen kadınlardan biriyim. Jin jiyan azadi, jin jiyanê, jin berxwedane" dedi.

Konuşmacaların ardından sempozyuma katılan PİYA, Komünist Kadınlar (KF), Tutsakların Sesi Platformu (TSP), Karavan, Yeni Kadın'ında aralarında olduğu Avrupa, Türkiye ve Kürdistanlı örgütlerin temsilcileri kısa konuşmalar yaptı.

İkinci oturum, soru ve yanıt kısmıyla devam etti.

Konferansa Kadınların Birleşik Devrim Hareketi (KBDH), JKŞ (Jinên Komünîst Ên Şorejger-Komanist Devrimci Kadınlar), Devrimci Komünist Gençler (CKŞİ) ve Batı Sahra videolu mesajla sempozyumu selamladı.

Dilleri, renkleri, kültürleri ve tüm farklılıklarıyla aynı amaç için yan yana gelmenin heyecanını yaşayan kadınlar, bunu büyük bir coşkuya dönüştürdü. Sempozyum boyuncu, "Jin jiyan azadi" başta olmak üzere Kürtçe, Türkçe, Almanca, Fransızca ve birçok dilde sloganlarını haykırdı.

Avrupa SKB ve genç kadın örgütü Zora'nın düzenlediği "Kadın devrimi yaşam ve özgürlüktür" sempozyumu Leman Stehn'in söylediği ezgiler eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

TUTSAK KADINLARA DAYANIŞMA KARTLARI YAZILDI
Sempozyuma katılan kadınlar Tutsakların Sesi Platformu'nun çağrısıyla Türkiye ve Kürdistan hapishanelerinde bulunan komünist kadın tutsaklara dayanışma kartları yazdı. Kartlar, TSP tarafından tutsak kadınlara gönderilecek.