KADIN
'Kadın Bakanlığı kurulmasına dair ısrarımız devam edecek'
Kadın Bakanlığı Kurulması Hakkında Kanun Teklifi veren HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, "Sadece kadınların sorunlarıyla ilgilenecek, kadınlarla beraber çözüm önerileri ve bu yönlü etkin politikalara geliştirilecek bir Kadın Bakanlığı kurulmasına dair ısrarımız devam edecektir" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, TBMM Başkanlığı'na Kadın Bakanlığı Kurulması Hakkında Kanun Teklifi verdi. Teklif ardından HDP Kadın grubu ile Meclis'te açıklama yapan Taşdemir, "HDP Kadın Parlamento grubu olarak her sene kadın bakanlığının kurulması yönündeki ısrarlı tutumumuz devam ediyor. Çünkü kadınların çok ciddi sorunları vardır. Sadece bu sorunlarla ilgilenecek, çözüm üretecek ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak bir muhatabın, bir kurumun olması temel bir ihtiyaçtır" dedi.
'CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ DEMOKRASİ SORUNUDUR'
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin evrensel bir sorun olmanın yanı sıra temel bir demokrasi sorunu olduğunu kaydeden Taşdemir, şöyle devam etti: "Kadınlara yönelik cinsiyet ayırımcılığı birçok toplumda görülmekle birlikte, ayırımcılığının türü ve derecesi farklıdır ve bu farklılık demokrasinin gelişmişliğiyle doğrudan bağlantılıdır. Cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle kadınlar; cinsel, fiziksel ve psikolojik şiddet olmak üzere her türlü şiddete uğrama, eğitim, sağlık, ulaşım gibi birçok temel hizmet olanaklarından yararlanamama, kendi yaşamı ve bedeni üzerinde söz hakkına sahip olamama, başta istihdam alanı olmak üzere kamusal alandan, siyasetten ve karar mekanizmalarından dışlanma, esnek, güvencesiz ve ucuz işgücü olarak kullanılma gibi çok boyutlu hak ihlali, ayrımcılık ve dışlanmayla karşı karşıya kalmaktadır."
'10 AYDA 300 KADIN KATLEDİLDİ'
Türkiye'de toplumsal cinsiyet uçurumunun her geçen daha da derinleştiğini belirten Taşdemir, "2016 yılında 280, 2017 yılında 300, 2018 yılının sadece ilk 10 ayında ise 300'ü aşkın kadının erkekler tarafından öldürülmesi, kadınların temel insan hakkı olan, yaşam hakkının dahi korunmadığını açıkça göstermektedir. Türkiye'de istihdam oranı erkeklerde yüzde 71-72 civarında iken, bu oran kadınlarda yüzde 28-29 civarındadır. Çalışan kadınların büyük bir kısmı ise sosyal güvenceden yoksun, ucuz ve esnek iş kollarında istihdam edilmektedir" ifadelerinde bulundu.
'KADINLAR SİYASETTE YOK DENECEK KADAR AZ'
Siyaset alanında kadın temsiliyetinin HDP ile birlikte geliştiğine dikkat çeken Taşdemir, şunları söyledi: "Türkiye tarihinin en yüksek oranlarından birine sahip olmasına rağmen, 600 milletvekilinin 497'i (%83) erkek, sadece 103'u (%17) kadındır. Yerel yönetimlerde ise kadın temsiliyeti çok daha düşük, partimiz partimizin yerel seçimlerde uyguladığı eş başkanlık sistemi sayesinde % 1 bile olmayan kadın temsiliyeti %3,5'a ulaşmıştır. Eş genel başkanlarımız, milletvekillerimiz, kadın özgürlüğü için mücadele eden başta TJA olmak üzere kadın mücadelesi aktivistlerine dönük büyük şiddet ve baskılar söz konusudur."
'ERKEK ŞİDDETİ ARTTI'
2011 yılında Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı'nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na AKP iktidarı tarafından dönüştürüldüğünü kaydeden Taşdemir, bunun temel nedeninin AKP'nin "kadın yok, aile var" yaklaşımından kaynaklandığını belirtti. Yeni bakanlıkla beraber kadına yönelik erkek şiddetinin katlanarak devam ettiğini vurgulayan Taşdemir, "Kadınların sorunları aile ve sosyal politikalara sıkıştırıldığı için muhatapsız ve çözümsüz bırakıldı. Şimdi tekrar hem kadınlar açısından son derece kritik iki bakanlığın; işçinin, emekçinin yani çalışan haklarını düzenleyip sorunları çözmekle yükümlü bir bakanlık ile kadınların, çocukların, yaşlı ve engellilerin, sosyal politikaların vs sıkıştırıldığı ve bir tür 'torba' bakanlık gibi çalışan Aile Sosyal Politikalar Bakanlığının rastgele birleştirildi" diye konuştu.
'KADIN KURUMLARI NEDEN AÇILMIYOR'
Yine OHAL döneminde, OHAL bahane edilerek, kadınların sorunlarıyla ilgilenen, kadınların bir araya gelip sorunlarını ve çözüm önerilerini tartıştığı, kadınlara her türlü desteği sunmaya çalışan kadın kurumlarının neredeyse tamamına yakınının kapatıldığını anımsatan Taşdemir, "Bu kadın kurumları neden kapatıldı ve OHAL kaldırılmasına rağmen kapatılan kadın kurumlarının mühürlü kalmasının gerekçesi nedir?" diye sordu.
'KAYYUMLAR KADIN KAZANIMLARINI HEDEF ALDI'
Kürt illerinde halkın iradesinin gasp edilmesiyle tepeden atanan kayyumlar eliyle kadın kurumlar ve kadın kazanımları yok edilmesi gereken öncelikli hedefler olarak görüldüğünü anımsatan Taşdemir, "Kayyumların hedeflediği ve partimizin, kadınların yıllardır mücadele vererek, devletin tüm baskılarına rağmen kurumsallaştırdığı kadın özgürlükçü politika ve uygulamalar, eş başkanlık sistemi, eşit temsiliyet, kadın dostu kentler gibi, Türkiye'nin dünyada örnek gösterilen tek olumlu noktalardı" dedi.
'KADIN BAKANLIĞI ISRARIMIZ DEVAM EDECEKTİR'
Verdikleri kanun teklifine dair de bilgilendirme de bulunan Taşdemir, "Kanunun teklifimizin amacı, şiddet, zorlama ve cinsel istismarın önlenmesinin bir önkoşulu olarak toplumsal cinsiyet eşitliğini temel siyasi ilkelerden biri haline getirmek, Toplumsal cinsiyet kalıpları ile mücadele etmek, kadın ve erkek arasında eşit statünün oluşmasını teşvik etmek, kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasal yaşamdaki konumlarını güçlendirmek, kadın odaklı yasaların düzenlenmesini sağlamak, kadın özgürlükçü perspektifin yasal ve toplumsal zemin kazanması için çalışmak, erkek egemen zihniyetin ve bu zihniyetin hâkim olduğu toplumsal örgütlenmenin dönüşümü için çalışmak ve bu yönlü çalışan kadın hareketlerini desteklemek, kadın dostu çalışma ilkeleri ve eşit ebeveynlik koşullarını oluşturmak üzere Kadın Bakanlığı'nın kurulması ile teşkilat, görev ve yetkilerine ilişkin esasları düzenlemektir.
Bu bağlamda biz HDP olarak her dönem verdiğimiz Kadın Bakanlığı kurulmasına dair kanun teklifimizi bu dönem de verdik. Sadece kadınların sorunlarıyla ilgilenecek, kadınlarla beraber çözüm önerileri ve bu yönlü etkin politikalara geliştirilecek bir Kadın Bakanlığı kurulmasına dair ısrarımız devam edecektir" diye ekledi.