22 Aralık 2024 Pazar

Kadın avukatlar engellemeye rağmen açıklama yaptı

Kadınlara yönelik ayrıştırıcı, ötekileştirici, yok sayan ve kadna ait tüm değerleri yok etme hakkı gören politikalara karşı mücadele etme çağrısı yapan Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu, 8 Mart  programı kapsamında polisin tüm engelleme girişimine rağmen basın açıklaması yaptı. Kadın avukatlar, cinsiyet eşitliği temelinde bir eğitim sisteminin önemine dikkat çekti. 

Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Van Adliyesi önünde açıklama yaptı. Kadınlar. valiliğin yasak gerekçesini gösteren polislerin engelleme girişimine rağmen açıklamayı gerçekleştirdi.

"Kadın yaşam özgürlük" ve "Emekçi kadın avukatlar yalnız değildir" pankartlarının taşındığı açıklamada basın metnini Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Ebru Demirtepe okudu. Kadınların yaşamın her alanında var olduğunu belirten Demirtepe, karar  alma organlarında, istihdam, eğitim ve politikada aynı oranda temsil edilmediğine dikkat çekti. Demirtepe, "Bunun yanında kadınlara yönelik ayrıştırıcı, ötekileştirici, yok sayan ve kendinde kadını ve kadına ait tüm değerleri yok etme hakkı gören politikalar sistematik bir şekilde devam etmektedir. Bu politikalar kadınlara yönelik fiziksel, psikolojik, ekonomik, sosyal, kültürel her türlü şiddet ile somutlaşmakta, yaşamın her alanına sirayet etmekte ve gün be gün artış göstermektedir. Bu kapsamda yalnızca 2020 yılının ilk 2 ayında 49 kadın erkek egemen zihniyet tarafından katledilmiştir" dedi.

‘EĞİTİM SİSTEMİNİN TOPYEKÜN DEĞİŞTİRİLMESİ BİR ZORUNLULUKTUR’
Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, toplumsal cinsiyet eşitsizliği problemi; ekonomik ve toplumsal hayatın eşitlik ilkesi kapsamında düzenlenmesiyle mümkün olabileceğini vurgulayan Demirtepe, "Kadınları toplumsal hayat dışına itmeye çalışan, cinsiyetçi ve ayrımcı politikalardan ve uygulamalardan vazgeçilmelidir. Her türlü toplumsal cinsiyet eşitsizliğin kaldırılması için eğitim sisteminin topyekün değiştirilmesi bir zorunluluktur" diye konuştu.

Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak toplumsal cinsiyet eşitliğini tesis etmede gerekli çerçevenin oluşturulması; sosyal, politik ve hukuksal düzenlemelerin geliştirilmesi için her türlü çabayı göstermeye devam edeceklerini dile getiren Demirtepe, şu talepleri sıraladı: 

■ Kadınların ekonomik özgürlüğü için çalışmasının önündeki engellerin kaldırılması, sosyal güvenlik, parasız eğitim ve parasız sağlık haklarından yararlanılmasının sağlanmalıdır.

■ Aile içi şiddeti ve genel olarak kadın ve çocuklara yönelik şiddeti önlemek için kampanyalar ve eğitim programları başlatılmalıdır.

■ Medya, kadın ve çocuklara yönelik şiddeti teşvik edici yayınlar üzerinde kendi oto-denetim mekanizmasını kurarak kadın ve çocuklara yönelik şiddeti bir malzeme olarak kullanmaktan vazgeçmelidir.

■ Şiddete uğrayan kadınlar için başvuru ve sığınma evlerinin sayısının artırılmalı, ücretsiz danışmanlık, psikolojik ve tıbbi destek ve yasal yardımın yapılmalıdır.

■ Evde, sokakta, işyerinde, gözaltında, cezaevinde yaşanan kadına yönelik şiddetin sorumlularının yargılanmasını ve caydırıcı yasal tedbirler alınmalıdır.

■ Yine Eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk ve benzeri alanlarda fırsat ve olanaklardan eşit düzeyde faydalanması, kadın ve erkeğe verilen hakların, yüklenen sorumlulukların adil bir biçimde dağıtılması ve bu adalet sağlanana dek nafaka tartışmalarına son verilmesi gerekmektedir.