18 Eylül 2024 Çarşamba

JKŞ: Türk ve İran devletleri yenilgiye mahkumdur

Faşist sömürgeci İran rejimine karşı biriken öfkenin, Jina Mahsa Emini'nin katledilmesinin ardından erkek egemenliğine isyanla iç içe geçtiğini hatırlatan Jinen Komunîst ên Şoreşger (JKŞ), bu ayaklanmanın  21. yüzyılının kadın devrimleri yüzyılı olarak ilerleme imkanı taşıdığının somut ve canlı bir örneği olduğunu kaydetti. JKŞ, "Erkek egemenliğinin, erkek egemen sömürgeci faşist burjuva devlet sistemlerinin temellerini yıkacak, kadın devrimi ve sosyalizm mücadelemizi zafere kavuşturacağız" dedi. 

Jinen Komunîst ên Şoreşger (JKŞ), erkek egemenliğine ve erkek egemen rejime karşı kadın ayaklanması olarak tarihe geçen,16 Eylül 2022 Jine Mahsa Emini Rojhilat ayaklanmasının ikinci yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı, ayaklanmayı ve katılanları selamladı. Ayaklanmanın 21. yüzyılının kadın devrimleri yüzyılı olarak ilerleme imkanı taşıdığının somut ve canlı bir örneği olduğu belirtilen açıklamada, "2012 yılında gerçekleşen Rojava kadın devriminin ardından yeni bir işaret fişeği olarak yol göstermektedir. Yeni kadın direnişlerine ve ayaklanmalara ilham kaynağı ve umut ışığıdır. Kadın devriminin zaferi için süren mücadelemizin önemli bir aşamasını temsil etmektedir. 16 Eylül Jine Mahsa Emini ayaklanması, dünya kadın hareketi için bir tecrübe eşiği ve savaş okulu anlamı taşıyor. Başarıları kadar başarısızlıklarını da inceleme ve analiz konusu olarak görüyoruz. Kadın devriminin zaferini nasıl inşa edeceğimiz konusunda, dersler ve sonuçlar çıkartmamıza yardımcı olmaktadır" denildi.

'TÜRK VE İRAN DEVLETLERİ YENİLGİYE MAHKUMDUR'
Faşist sömürgeci İran rejimine karşı biriken öfkenin Jina Emini'nin katledilmesiyle, erkek egemenliğine isyanla iç içe geçtiği belirtilen açıklamada, "Sonrasında da kadın ayaklanması hızla halk ayaklanmasına dönüştü. Toplumsal devrimler ve kadın devrimini de birbirini içererek gelişmektedir. Bu ayaklanma deneyimi bize kısaca şunları söylüyor; kadınların öncülüğünde başlayan ayaklanma, emekçilerin ve ezilenlerin kitlesel ve radikal biçimlerde siyasi iktidarı doğrudan yıkma hamlesine, bir devrime dönüştü. Rojhilat Kürdistan'dan hızla Batı Belucistan'a ve İran'ın değişik bölgelerine sıçradı. Erkek egemen, politik İslamcı gerici İran molla rejimi, baskı ve şiddetle devrimi bastırmaya çalıştı. Emekçiler, burjuva muhalifler ve rejim destekçileri biçiminde saflaşan üç temel güç ortaya çıktı. Ayaklanan ve devrime girişen kadınlar, emekçi ve ezilenler, düşmanın saldırıları ve direnişi parçalayan kuvvetleri aşamadı ve devrim zafere ulaşamadı. Bu verilerden hareketle, 2025 mücadele yılına yaklaşırken, Kürdistanlı ve Ortadoğulu kadınlar olarak tüm kadınlara ve LGBTİ'lere çağrımız şudur: Şimdi yetmezliklerimiz ve sınırlarımıza hücum etme zamanıdır! Jine Mahsa Emini Rojhilat/İran ayaklanmasından aldığımız tecrübe ile yeni başarılı adımları örgütleme, ayaklanma ve devrimler çağının zaferini hazırlama zamanıdır. Erkek egemenliğinin, erkek egemen sömürgeci faşist burjuva devlet sistemlerinin temellerini yıkacak, kadın devrimi ve sosyalizm mücadelemizi zafere kavuşturacağız. İşgalci, tecavüzcü, katliamcı, Türk ve İran devletleri yenilgiye mahkumdur. Zorlukları aşacağız, kazanacağız! Yaşasın Rojhilat/İran kadınlarının mücadelesi! Yaşasın Rojava kadın devrimimiz! Yaşasın kadın devrimi!"