19 Mayıs 2024 Pazar

İzmir'de ihraçlara karşı eylem 134. haftasında

KESK İzmir Şubeler Platformu, KHK Komisyonun iptal edilmesini ve kamu emekçilerinin iade edilmesini istedi. Basına yönelik baskılar protesto edildi ve Yeni Yaşam, Evrensel, Birgün ve Cumhuriyet gazeteleri dağıtıldı.

KESK İzmir Şubeler Platformu, KHK ile ihraç edilen kamu emekçilerinin iadesi talebiyle Karşıyaka'da 134. kez eylem yaptı.

İZBAN önünde yapılan eylemde konuşan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Ali Kılıç, "OHAL Komisyonu övüne övüne hukuksuz KHK'lar ile ilgili nasıl iktidarın noterliğini yaptığını, insanlığın vicdanında kabul görmeyen bu utanç durumunu 3 gün önce bir raporla açıkladı. İhraç edilen arkadaşlarımız yaşadıkları hukuksuzluğun bir an önce son bulmasını beklerken OHAL komisyonu yaşatılan hukuksuz süreçlerini vicdani ve insani hiçbir duygu yaşamadan tekrar tekrar yayınlamaya devam ediyor" dedi.

OHAL Komisyonu'na 122 bin 715 kişinin başvuru yaptığını hatırlatan Kılıç, başvurulardan 10 bin 200'ünü kabul edildiğini, 91 bin 300'ünün ise reddedildiğini söyledi. Kılıç, ihraçların üzerinden üç yıl geçtiğini hatırlattı ve ekledi: "Üç yıldır bizler öğrencilerimizden, okullarımızdan ve iş yerlerimizden hukuk yok sayılarak uzaklaştırıldık. Bu süre zarfında arkadaşlarımızın yaşadıkları bize gösterdi ki bu mesele sadece bir istihdam meselesi değildi. Arkadaşlarımız resmen sivil ölüme maruz bırakıldı. İhraç arkadaşlarımızın oy verme hakları tartışmaya açıldı, seçilen arkadaşlarımızın seçilme hakları gasp edildi. Kamu hizmetinde çalışmaları engellendi. Yanı sıra pasaportlarına el konuldu, eğitim hakları engellendi, bankaların hesap dahi açtırmak istememesi, çalışma ruhsatlarının ve diplomalarının kısıtlanması, sigorta şirketlerinin ihraç edilenlere ödeme yapmaması, tapu dairelerinde ihraçlara ait mülklerin satılmasının engellenmesi, gibi örnekler Nazi uygulamasını bizlere hatırlattı."

'YOLSUZLUK ÇARKINI AKP DÖNDÜRÜYOR'
Başkentgaz-Kızılay-Ensar üçgeninde ortaya çıkan yolsuzluklara dikkat çeken Kılıç, "Çarkın bir ucunda Ensar Vakfı, diğer ucunda ise 10 işçinin iş cinayeti nedeniyle yaşamını yitirdiği Torunlar İnşaat'ın da sahibi olan, TOKİ ve AKP'li yetkililer eliyle ucuza kapattığı arsalar üzerine AVM'ler diken, özelleştirme sonucu Başkent Gaz'ın sahibi olan Torunlar Gıda AŞ! Çarkı yıllardır döndüren AKP iktidarıdır" şeklinde konuştu.

Kılıç, halkta alınan vergilerin eğitime, sağlığa, alt yapıya, üretime dayalı kamu yatırımlarına ve depremlere harcanması gerektiğini vurguladı.

'ÖZGÜR BASINA SALDIRILARI KINIYORUZ'
Özgür basına yönelik baskılara dikkat çeken Kılıç, şöyle devam etti: "Biz emek demokrasi güçleri olarak tüm bu saldırılara karşı her zaman sesimiz olan Evrensel, Birgün, Yeni Yaşam ve Cumhuriyet gazetelerini daha fazla alarak okuyarak, okutarak, abone olarak, ilan vererek sahipleneceğiz ve dayanışmayı büyüteceğimizi ilan ediyoruz" dedi.

Açıklamanın ardından Yeni Yaşam, Evrensel, Birgün ve Cumhuriyet gazetelerinin dağıtımı yapıldı.