18 Nisan 2024 Perşembe

İzmir'de Barış İnşası İnisiyatifi kuruldu

İzmir'de kurulan Barış İnşası İnisiyatifi, düzenlenen basın toplantısıyla eylem ve etkinlik takvimini, kuruluş amacını açıkladı. İnisiyatif, tüm kadın ve LGBTİ+lara birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü'nün çağrısıyla Barış İnşası İnisiyatifi kuruldu. Afganistanda,Ukraynada,Ortadoğuda ve Türkiye'de savaşın hız kesmeden devam ettiği gerçeğinden hareketle savaşı teşhir etmek ve barışı tesis etmek için bir araya gelen kadın ve LGBTİQ+'lar, inisiyatifi HDP İzmir İl Örgütü'nde düzenledikleri basın toplantısıyla duyurdu.

'SAVAŞ HAYATIMIZIN TAM ORTASINDA'
Savaş gerçeğinin kadın ve LGBTİ+'lar başta olmak üzere halkların yaşamlarını rehin alıp nefes alamayacak bir ortama sürüklediği dile getirilen basın toplantısında, savaşın çok uzakta değil hayatın tam orta yerinde olduğu kaydedildi. 

'SARAY  TEKÇİ İKTİDARINI PEKİŞTİRMEYE ÇALIŞIYOR'
Basın metnini okuyan Didar Gül, "Tekçi iktidarını pekiştirmeye çalışan saray, yaşanan acıları, maruz kalınan şiddeti görünmez kılmaya çalışarak başta  kadınlar ve çocuklar olmak üzere, binlerce insanı yerinden yurdundan ediyor. İnsanların barınma, sağlık ve eğitim hakları yok sayılıyor" dedi. Dünyadaki tüm savaş dönemi örneklerinde olduğu gibi savaş politikalarının, bölgede ve Batı'da kadın ve LGBTİ+lara yönelik baskı, şiddet, taciz ve tecavüzün, çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarının artmasına sebep olduğunu belirten Gül, "Siyasi iktidarın savaş konsepti bir yandan Kürt halkına dönük imha hamlelerini diğer yandan işçi ve emekçileri köleleştiren politikalarını meşrulaştırarak,  sermaye nezdinde kendi iktidarını sağlamlaştırmaya çalışıyor. Aynı iktidar rant için HES'lerle dereleri kurutuyor, yangınlarda gerekli önlemleri almayarak ormanların yok olmasına göz yumuyor. Şırnak ve benzeri yerlerde yakamadıkları ağaçları kesip satıyor. İklim krizini hiçe sayıyor, göller ve kuş cennetlerini kurutuyor, Hasankeyf, Salda Gölü, Kaz dağları ve daha başka bir sürü doğa alanlarını yabancı madencilere peşkeş çekiyor" dedi. 

'SAVAŞ EMEĞİMİZİN DAHA FAZLA SÖMÜRÜLMESİ DEMEK'
Gül, neden barış istediklerini ise şu maddelerle sıraladı:
🔹 "Savaş, emeğimizin daha fazla sömürülmesi demek.
🔹 Savaş, kimliğimizin yok sayılması, ayrımcılığın, nefret söyleminin, ırkçılığın yeniden yeniden üretilmesi demek.
🔹 Savaş, başta yaşam hakkı olmak üzere eğitim, sağlık gibi temel insan haklarının ihlali demek.
🔹 Savaş, bedenlerimiz üzerindeki tahakkümün artması, bedenimizin taciz ve tecavüz yoluyla savaş ganimeti olarak görülmesi demek.
🔹 Savaş, demokrasinin askıya alınması, antidemokratik uygulamaların gerekçesi olarak sunulması demek. 
🔹 Savaş, müziğin susması, bombaların konuşması demek."

'BÜYÜK BULUŞMA ÇALIŞMALARINI BAŞKA BİR DÜZEYE TAŞIMAYI HEDEFLİYORUZ'
İnisiyatifin geniş kesimlere ulaşmaya çalışacağı bir dizi eylem-etkinlikle beraber Barış'ı inşa edeceklerini söyleyen Gül, aralık ayında geniş bir programla büyük buluşma çalışmalarını başka bir düzeye taşımayı hedeflediklerini kaydetti. İlk sokak eylemini 8 Ekim saat 17:00 'de Konak İskele, ikinci eylemi ise 19 Ekim'de 18.30 KSK iskelede yapacaklarını duyuran Gül, "Çıktığımız bu yolda tüm kadın ve LGBTİ+ları bizlerle birlikte barışın inşasında emek vermeye, dayanışmaya  davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.