18 Mayıs 2024 Cumartesi

İzmir Yaşam Alanları'ndan, JES'lere karşı mücadele çağrısı 

İzmir Valiliği’nin, 16 ilçede jeotermal aranacak 33 saha için yapılacak ihaleye tepkiler sürüyor. İzmir Yaşam Alanları, projenin İzmir'in en verimli tarım alanlarını kapsadığına dikkat çekti ve direniş çağrısı yaptı.

İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nın Çeşme, Seferihisar, Urla, Bayındır, Foça ve Menemen'in de aralarında olduğu İzmir'in 16 ilçesinde yer alan 33 jeotermal sahasını açık arttırma usulüyle kiraya vermesine yönelik tepkiler sürüyor.

Toplam 95 bin 330 hektarlık yüz ölçüme sahip 33 sahada jeotermal kaynak aranacağı, 8 bin 78 hektar büyüklüğe sahip mevcut 2 jeotermal sahasında ise işletme haklarının devredileceği duyuruldu. Açık teklif artırma usulüne göre yapılacak ihalelerin 14 Kasım 2019 tarihinde İzmir Valiliği'nde gerçekleştirileceği bildirildi.

Jeotermal aranacak 33 saha için toplam 4 milyon 902 bin 500 TL, işletme hakları devredilerek ruhsatlandırılacak mevcut 2 jeotermal sahası için ise 1 milyon 800 bin TL muhammen bedel belirlendi. 30 ilçenin 28'inden daha büyük ve İzmir'in 11 bin 891 km2'lik yüzölçümünün yüzde 8'ine denk gelen bir alanı kaplayan jeotermal arama planı tarım kesiminde büyük endişe yarattı.

Öte yandan söz konusu arama sadece İzmir için değil Ege Bölgesi'nde büyük bir çöküş yaratacak, kentte kanser riskini arttıracak. Valiliğin bu kararı İzmir'in tarihi ve doğasına zarar verdiği gibi kentlilerin yaşamını da tehlikeye atacak.

İZMİR YAŞAM ALANLARINDAN DİRENİŞ ÇAĞRISI
Yaşam hakkına yönelik bu saldırıya tepki gösteren İzmir Yaşam Alanları, dayanışma çağrısı yaptı. Sermayenin var oluşundan bu yana her türlü yaşam standardını kar hırsıyla ayaklar aldığını kaydeden İzmir Yaşam Alanları'nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "İzmir de ihaleye çıkarılan alanlar İzmir ilinin en verimli tarım alanlarını kapsamaktadır. Kurulacak JES'ler İzmir ilinin tarım alanlarının üçte biri, yani bir milyon dönümlük arazidir. Bu saldırıyı yapan iradenin yaptığı vatana ihanetle eşdeğer bir uygulamadır. Buna karşı direneceğiz. Yaşam hakkımıza yapılan bu saldırılara karşı direneceğiz. Kazanana kadar direnmeye devam edeceğiz. Zafer her zaman direnenlerin olmuştur."