16 Kasım 2024 Cumartesi

İÜ Öğrencileri: Sibel ve Hakan ne ilk ne de son, çözüm örgütlü mücadelede

İÜ Öğrencileri, intihar eden sıra arkadaşları Sibel Ünli ve Hakan Taşdemir için iletişim fakültesi önünde forum düzenledi. Forumda, sorunlara karşı mücadele edilmesi gerektiği vurgulanarak, "Yan yana gelip, sorunlarıma karşı mücadeleyi büyütmemiz gerek" mesajı verildi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) öğrencileri, "İntihar değil cinayet, bir arkadaşımızı daha kaybetmeyeceğiz" şiarıyla okulun Beyazıt'taki yemekhanesinden İletişim Fakültesine yürüyüş gerçekleştirdi. 

Yürüyüş sonrasında fakülte önünde forum düzenlenirken, öğrenciler forumda yaşamına son veren arkadaşları Sibel Ünli ile Hakan Taşdemir'i andı.

'NEDEN BU ÜLKEDE SON 10 YILDIR İNSANLARIN HAYATLARI DEĞERSİZ…'
Forumda yapılan konuşmalarda öğrenciler, üniversite yönetimine ve sisteme yönelik tepkilerni ve eleştirilerini dile getirdi:

-Bizim yapmamız gereken, fikirlerimizi özgürce dile getirdiğimiz alanlar yaratmak. Bizi sıkıştıran ekonomik koşullara karşı birliktelik kurmalıyız. Her zaman baskıyla karşılaştık, her zaman da direnişi seçtik.

-Birliğimiz gücümüzden gelir, Sibel'in ve Hakan'ın hesabını sormak için buradayız. Okulun bitimine yakın "öğrencisiniz açlığı hak ediyorsunuz" mantığıyla yemeklere fahiş zam yapıldı. Bu süreçte, Sibel'i kaydettik. Bugün rektörlüğün bindiği lüks arabaların parası bizim, ailemizin cebinden çıkarken yarattıkları krizin faturasını da biz ödüyoruz. İnsanlar intihar etmesin diye burada olmaya devam edeceğiz.

-Direnmek yaşamaktır, direnişi vurgulamak gerekiyor çünkü direniş insan kalmaktır. Herkes insan kalmak için eylem eylesin, mevcut sisteme karşı örgütlülük yaratsın.

-Sibel ve Hakan ne ilk ne de sondu. Sosyal medyada insanların umudu kalmadığı için intihar ettiğini görüyorum. İnsanlar geçinemediğini her yerde ifade ediyor. Zamlara, zorluklara karşı insanlar çözümü intiharda görüyor. Çözümü örgütlülükle gösterebiliriz ki çözüm için sıra arkadaşlarımızın, emekçilerin ölümünü beklemeyelim.

-Toplumun çoğunluğu depresyon ilaçları kullanıyor ve bu basite indirgenmekte. Toplumsal sorunlar basit değildir ve yan yana gelinerek çözülebilir. Yan yana gelip, sorunlara karşı mücadeleyi büyütmemiz gerek.

-Yaşamak dediğimiz cebimizde çok para olması değildir. Saatlerimizin, zamanımızın olmasıdır. Bizim düşünmeye vaktimiz oluyorsa, yaşamak budur. Buradaki toplam bunu yaratamıyor. Yaşlılar emekli olmasına rağmen çalışırken, gençler mezun olunca işsiz kalıyor. Sosyal devlet denen bir şey de yok. Biz hayatlarımızı kuramıyoruz, eğer mezun olduğumuzda bölümün işini yapamıyorsak neden okuyoruz? Niye insanlar yaşamlarına kıyıyor? Neden bu ülkede son 10 yıldır insanların hayatları değersiz? Böyle sürmesi mi gerekiyor? İnsan hayatı bu dünyada en kıymetli şeylerden. Biz ölmek istemiyoruz, yaşamak ve güzel yarınları görmek istiyoruz. Bunun için de birlik olmamız gerek, karşı koymamız gerek.

-İnsanlar bedenini ateşe verirken, siyanürle hayatlarından vazgeçerken, her ay onlarca kadın öldürülürken neyi bekliyoruz diye sorgulamamız gerek. Şu an burada sayı olarak az olabiliriz ama arkadaşlarımıza bir nasılsın diyerek temas edip, sorunlara karşı mücadeleyi ortak etmemiz gerekir. İÜ, gençlik için bir kaledir, bu kaleyi mücadeleyle büyüteceğiz. Unutmadan, polis bu memlekette suçluların karşısında değil, memleketin evlatları karşısında dikiliyor! 

'KRİZ SİZİN, DİRENİŞ BİZİM'
Forumun ardından öğrenciler, Vezneciler metro durağına yürüdü. Yürüyüş sırasında ise polis, öğrencilerin slogan atmasını engellemek istedi. Öğrenciler, "Bizler hayatına son veren arkadaşlarımızın anısı için yürüyoruz ve hesap sormamızı engelleyemezsiniz" diyerek polisin slogan yasağını tanımadı.

Geçtiğimiz haftalarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapılan yüzde 35'lik ulaşım zammına karşı öğrenciler, "Kriz sizin, direniş bizim" diyerek metro turnikelerinden atlayarak yapılan zammı da protesto etti.