19 Nisan 2024 Cuma

İtalya'da faşist ittifak genel seçimleri kazandı

İtalya'da 2022 genel seçimlerini İtalya'nın Kardeşleri öncülüğündeki faşist ittifak kazandı. Mussolini taraftarlığıyla gündem olan İtalya'nın Kardeşleri lideri faşist Giorgia Meloni'nin ülkenin ilk kadın başbakanı olması bekleniyor.

İtalya'da 2022 genel seçimlerini resmi olmayan sonuçlara göre Giorgia Meloni liderliğindeki İtalya'nın Kardeşleri (Fratelli d'İtalia), Matteo Salvini liderliğindeki Birlik (League) ve geçmiş dönem başbakanlardan Silvio Berlusconi liderliğindeki İleri İtalya'dan (Forza İtalia) oluşan faşist ittifak kazandı. 2018 seçimlerinde sadece yüzde 4 oy alan İtalya'nın Kardeşleri oy oranını yüzde 26'ya çıkarırken, Birlik ve Forza İtalia yüzde 9 civarında oy alarak toplam yüzde 44 oy oranıyla sandıklardan birinci çıktı.

Buna göre, İtalya'nın Kardeşleri partisinin faşist lideri Giorgia Meloni'nin ülkenin ilk kadın başbakanı olması bekleniyor. Çok sayıda akademisyen ve gazeteci, Meloni liderliğinde kurulacak hükümetin Mussolini rejiminden bu yana iktidara gelen en faşist hükümet olmasını öngörüyor.

Meloni, seçim sonuçlarının açıklanması sonrası yaptığı konuşmada, kendisine oy veren herkese teşekkür ederek, İtalya halkının kendilerini seçerek net bir mesaj verdiğini vurguladı. Meloni, kampanya sürecinde yaptığı pek çok konuşmada ise ataerkil aile düzenini korumak, İslam'a, göçmenlere, LGBTİ+lara karşı ülkesini savunmak için çalışacağının sözünü vermişti. Meloni, 1996 yılına ait bir röportajında faşist lider Benito Mussolini için "Mussolini iyi bir liderdi. İtalya için elinden gelen her şeyi yaptı. Son 50 yıldır onun gibi bir lider bir daha gelmedi" ifadelerini kullandığının ortaya çıkmasıyla da gündem olmuştu.