28 Mart 2024 Perşembe

İsviçre'de kadınlar genel greve hazırlanıyor

İsviçre'de kadın-erkek eşitliği, eşit işe eşit ücret taleplerinden bir geriye gidiş olan 25 Eylül referandumunu Bern'de protesto eden İsviçre Sosyalist Partili kadınlar genel greve hazırlanıyor.

İsviçre'de 25 Eylül'de yapılan referandumla kadınların emeklilik yaşının 65'e çıkarılmasını İsviçre Sosyalist Partili (SP) kadınlar Bern'de protesto etti. Eylemde bu sonucun kadın-erkek eşitliği, eşit işe eşit ücret taleplerinden bir geriye gidiş olduğu kaydedildi.

İsviçre'de 1919 yılı Haziran ayında gerçekleşen kadın grevinin 100. yıl dönümünde, 2019 yılında bir milyonu aşkın kadın ve erkek kadın genel grevine katıldı. 25 Eylül referandumunun ortaya çıkardığı sonuç üzerine kadınlar 14 Haziran 2023 tarihinde genel greve gideceklerini açıkladı.

25 Eylül referandumuna ilişkin yapılan bir ankette kadınların yüzde 37'si kadınların emeklilik yaşının yükseltilmesine evet oyu veriyor. Bu oran erkeklerde yüzde 65'e tekabül ediyor. Referandumda evet oyu verenlerin yüzde 67'si emeklilerden oluşuyor. Bu sonuç, devletin yakın bir zamanda emeklilere aylık verilemeyeceği propagandasının yarattığı korku üzerine oluştu.

25 Eylül referandumunda oy kullanma hakkı olanların sayısı yaklaşık 5 milyon kişiydi. Bunların yüzde 52.2'sini oluşturan 2 milyon 853 bin 834 seçmen oy kullandı.