29 Mart 2024 Cuma

İstanbul Barosu: Av. Sezin Uçar'a dönük engellemenin takipçisiyiz

İstanbul Barosu, Av. Sezin Uçar'ın Bursa'da tutuklanan 3 komünistin savunmanlığını yapmaktan engellenmesine tepki göstererek, kararın avukat ve savunma hakkı ihlaline yol açtığını, sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.

İstanbul Barosu, Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Sezin Uçar'ın gözaltında sistematik işkence gören ve Bursa'da tutuklanan komünistler Seda Baykan, Dilek Arsu ve Mehmet Mustafa Uzkar'ın müdafiliğini yapmaktan 1 yıl yasaklanmasına tepki gösterdi. Baro tarafından yapılan açıklamada, avukatlara dönük tehdit, saldırı ve tacizlerin arttığına ve bir yandan da avukatların mesleğini yapmaktan giderek engellendiklerine dikkat çekildi. 

"Avukatların müvekkilleriyle görüştürülmemesinden, onu temsil etme yetkisinin yasaklanmasına kadar değişik şekillerde ortaya çıkan bu engellemelerin temeli avukatın müvekkilleriyle özdeşleştirilmesidir. Bu engellemelere bir yenisi Av. Sezin Uçar'ın, Bursa 2. Sulh Ceza Hakimliğince 2 müvekkilinin müdafiliğini yapmaktan yasaklanması ile eklenmiştir. Mesele alınan kararın yasaya uygun olup olmaması değil bu tip yasaklama kararlarının alınmasına dayanak olan yasal düzenlemelerin evrensel insan, savunma ve avukat haklarına uygun olup olmamasıdır" ifadeleri kullanılan açıklamada, avukatlığın engellenmesine dönük kararlara dayanak yapılan kanun maddelerinin uluslararası pek çok sözleşmeye aykırı olduğu vurgulandı.

Ceza Muhakemesi Kanununun 151'inci maddesi başta olmak üzere bu konuyla ilgili tüm düzenlemelerin bu sözleşmeler ışığında kaldırılması ve savunma ve avukat haklarını ihlal eden hakimlik kararlarının oluşmasının engellenmesi gerektiğinin altını çizen İstanbul Barosu, "Av. Sezin Uçar'ın şahsında meydana gelmiş olan savunma ve avukat hakkı ihlaline yol açan Sulh Ceza Hakimliği Kararının kaldırılması için yürütülen hukuki sürecin takipçisi olduğumuzu mesleki kamuoyumuza duyururuz" ifadelerini kullandı.