18 Eylül 2024 Çarşamba

İspanya'da tecavüz kriteri 'Evet' dememek

İspanya'da 'tecavüz tanımı' için verilen yeni yasa teklifine göre açıkça rıza gösterilmeyen cinsel ilişki tecavüz sayılacak. Başbakan Yardımcısı ve Eşitlik Bakanı Carmen Calvo, "Yalnızca 'Evet' demek, 'Evet' anlamına gelir" diyerek yasa tasarısını savundu.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, tecavüz davalarındaki muğlaklıkların sona ermesi için 'açıkça rıza gösterilmeyen cinsel ilişkinin tecavüz sayılmasını' öngören yeni yasa teklifinde bulundu.
 
Başbakan Sanchez'in kabinesinin çoğunluğu kadınlardan oluşuyor. Sanchez, parlamentoda açıkladığı yasa teklifiyle açıkça rıza olmadan cinsel ilişkiye girmenin tecavüz sayılmasını ve suç kapsamının değiştirilmesini önerdi.
 
 
Sanchez, "Baylar, bayanlar, açıkça, 'Hayır' demek, 'Hayır' anlamına gelir, eğer 'Evet' demiyorlarsa, bu da 'Hayır' anlamına gelir" dedi.
 
SADECE 'EVET' DEMEK EVETTİR
 
Yasa teklifiyle ilgili ilk açıklama geçen hafta Başbakan Yardımcısı ve Eşitlik Bakanı Carmen Calvo'dan geldi. Calvo, "Yalnızca 'Evet' demek, 'Evet' anlamına gelir" yaklaşımıyla, 'bireyin özerkliğinin, özgürlüğünün güvenceye alınacağı ve cinselliğinin yanı sıra bireye de saygı gösterileceğini' söyledi.
 
Yasa, İsveç'te 1 Temmuz'da yürürlüğe giren ve kişinin sözlü veya fiziksel açıkça rıza göstermesini zorunlu kılan yasayla benzerlik gösteriyor.
 
TECAVÜZDE ŞİDDET UYGULAMA ŞARTI ARANMAYACAK
 
İspanya'da tecavüz suçlarıyla ilgili tartışma, 2016'da Pamplona'daki San Fermin Boğa Güreşi festivalinde bir grup tarafından cinsel saldırıya uğrayan kadının davasında verilen kararla başladı.
 
Kendilerine 'Kurt sürüsü' diyen beş erkek saldırıyla ilgili açılan davada genç kadına 'cinsel saldırıda, cinsel istismarda bulunmaktan' suçlu bulunmuş 'tecavüz suçlamasından' beraat etmişti.
 
Suçun tecavüz olarak tanımlanmamasına tepki gösterenler sokaklarda protesto gösterileri düzenledi.
 
İsveçli savcılar artık, tecavüz davalarında karar alırken vakanın 'tecavüz' olarak tanımlanması için şiddet uygulandığına ve bireyin savunmasız olduğuna dair kanıt göstermek mecburiyetinde olmayacak.