16 Mayıs 2024 Perşembe

İspanya'da seçimleri Başbakan Sanchez'in partisi kazandı

İspanya'da yapılan erken genel seçimleri Başbakan Sanchez'in partisi PSOE kazandı. Ancak parti parlamentoda mutlak çoğunluğu sağlayamadı. Irkçı Vox partisi ise ilk kez parlamentoya girdi.
İspanya'da yapılan erken genel seçimleri Başbakan Pedro Sanchez'in liderliğindeki İspanya Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) kazandı. Ancak Sosyalist İşçi Partisi, oyların yüzde 28,7'sini almasına rağmen mutlak çoğunluğu sağlayamadı. Son 11 yılın en iyi sonucunu alan PSOE, parlamentodaki 350 sandalyeden 123'ünü kazandı. Partinin mutlak çoğunluğu sağlaması için 176 sandalye kazanması gerekiyordu.
 
Oy kaybına uğrayan merkez sağ eğilimli Halk Partisi (PP) ise oyların yüzde 16,7'sini aldı. Parlamentodaki sandalyelerinin neredeyse yarısını kaybeden Halk Partisi 66 milletvekili çıkarttı. Halk Partisi, bu seçimlerde tarihinin en düşük oyunu aldı.
 
Seçimlerde en çok oyu alan üçüncü parti ise Ciudadanos (Vatandaşlar) oldu. Liberal çizgideki Ciudadanos oyların yüzde 15,8'ini alarak 57 sandalye kazandı. Ciudadanos, 2016'daki seçimlerde 32 milletvekili çıkartmıştı.
 
Sol eğilimli Podemos partisi oyların yüzde 14,3'ünü aldı. Podemos'un sandalye sayısı ise 42 oldu. Podemos da bu seçimlerde oy kaybına uğradı. Partinin 2016 seçimleri sonrasında parlamentoda 67 milletvekili ile temsil ediliyordu.
 
IRKÇI VOX PARTİSİ PARLAMENTOYA GİRDİ
 
Seçim kampanyalarında göçmen ve mültecilere karşı bir tutum sergileyen aşırı sağcı Vox partisi oyların yüzde 10,3'ünü alarak ilk kez parlamentoya girdi. Parti, 24 sandalye kazandı. Vox partisi 2013 yılında kurulmuştu. Vox'un parlamentoya girmesi ile diktatör Francisco Franco'nun 1975 yılında ölümünden bu yana ilk kez ırkçı bir parti parlamentoda temsil edilecek.