17 Mayıs 2024 Cuma

İspanya'da halk erken genel seçim için sandık başında

İspanya'da yapılan erken genel seçimlerde oy kullanma işlemleri başladı. Seçimlerde 5 tutsak Katalan siyasetçi de aday gösterildi.
İspanya tarihinde 13'üncüsü düzenlenen genel seçimlerde, 2 milyon 93 bin 977'si yurt dışında ikamet eden toplam 36 milyon 893 bin 976 kayıtlı seçmen bulunuyor. Gelecek 4 yıl için ülkeyi yönetecek 350 milletvekili ve 208 senatörün belirleneceği seçimler için 23 bin 196 oy merkezi ve 60 bin 38 seçim masasında toplam 212 bin sandık kuruldu.
 
İspanya İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasında seçim dolayısıyla ülke genelinde 45 bin jandarma, 30 bin ulusal polis olmak üzere toplamda yaklaşık 93 bin güvenlik görevlisinin çalışacağı bildirildi.
 
2015 yılından bu yana üçüncü kez sandık başına giden İspanya halkı, Katalan halkının bağımsızlık talebi ile ülke yönetimindeki siyasi belirsizlikler, aşırı sağın yükselişi, yolsuzluklar ve işsizlik sorunlarının bulunduğu bir ortamda siyasi tercihlerini ortaya koyacak.
 
TUTUKLU KATALAN SİYASETÇİLER ADAY GÖSTERİLDİ
 
İlk kez genel seçimlere katılan aşırı sağ görüşlü Vox partisinin ve bağımsızlık yanlısı Katalan siyasi partilerin alacakları oy oranları bu seçimlerde en çok merak edilen konuların başında geliyor. Katalonya'da 1 Ekim 2017'de yapılan bağımsızlık referandumundan dolayı tutuklu yargılanan Katalan siyasetçilerden 5'i de bu seçimlerde milletvekili veya senatör adayı olarak yarışıyor. Katalan siyasi partilerden ERC adayı olarak tutsak olan Oriol Junqueras gösterildi.