22 Aralık 2024 Pazar

İSİG Meclisi 'Yaşamak için Direnİşçi' paneli düzenledi

İSİG Meclisi tarafından düzenlenen panelde 2018'de yaşanan iş cinayetlerine dair veriler sunuldu.
İşçi sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde "Yaşamak için Direnİşçi" paneli düzenledi. 2018 yılında yaşanan iş cinayetlerine dair veriler sunularak farklı iş kollarına dair yaşanan iş kazaları ve iş cinayetlerinin verilerinin paylaşıldığı panelde, iş kazaları ve iş cinayetlerine karşı yapılacak mücadele yöntemleri tartışıldı.
 
Panelde İSİG Meclisi'nden Murat Çakır İstanbul'da yaşanan iş cinayetleri raporunu sundu. Raporda, 2016 sonrasında iş cinayetlerinde artış olduğunu vurgulayan Çakır, aynı zamanda iş cinayetinde hayatını kaybeden işçilerin çoğunun sendikasız olduğunun altını çizdi. Son dönemde yaşanan iş cinayetleri ile ilgili ise Çakır, "Ekonomik kriz ile birlikte en basit iş güvenliği önlemi dahi alınmamaktadır. 2015 yılından sonra işçilerin çalışma koşullarını karakterize eden temel mesele bu" dedi.
 
EN FAZLA İŞ CİNAYETİ İNŞAATLARDA YAŞANIYOR
 
Raporda ayrıca İstanbul ile ilgili verilerin Türkiye geneline oranlanması hakkında da konuşan Çakır, 2013-2018 arasındaki verilere göre yaşanan her 7 iş cinayetinden birinin İstanbul'da yaşandığını belirtti. Ayrıca yaşanan iş cinayetlerinde ise her 5 işçiden 2'sinin inşaat iş kollarında yaşandığını söyledi. Yaşanan iş cinayetlerinin ağırlıklı olarak sanayi ve inşaat iş kollarında yaşandığına dikkkat çekti.
 
İnşaat alanlarında yaşanan iş cinayetleriyle ilgili hazırlanan raporda ise yaşanan her 3 iş cinayetinden 1'inin yüksekten düşme sonucu yaşandığı, ikinci nedenin ise kalp krizi olduğunu belirtildi.
 
KADIN İŞÇİLER GÖRÜNMÜYOR
 
İş cinayetlerinde yaşanan ölümlerde, hayatını kaybeden işçilerin yüzde 96'sının erkek olduğu ancak bu verilerde kadınların çalıştığı birçok alanın görmezden gelinmesinin etkili olduğu belirtildi.
 
Kadın işçilerin iş cinayeti sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin konuşan Nedret Durukan "Kadın işçilerin iş cinayetleri gündeme gelmiyor. Açıkçası bizim ölü ya da diri olmamız pek bir şey ifade etmiyor sanırım. Mesela 20 Şubat'ta hayatını kaybeden Şenay Dinç'in ölüm haberi çok sonradan duyuldu. Bunlar tepe noktalardır" dedi.
 
Sunum ve konuşmaların ardından serbest kürsü şeklinde devam etti. Burada konuşan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, işçi olduğu döneme dair anılarını paylaşarak mücadele alanlarına yeni yollar katılmasının önemine dikkat çekti.