3 Mayıs 2024 Cuma

IŞİD katliamlarının mağdurları 10 Şubat'ta buluşacak: Vazgeçmiyoruz

IŞİD katliamlarının tanıkları ile katliamlarda yakınlarını kaybeden aileler, 10 Şubat'ta "Vazgeçmiyoruz" temasıyla adalet buluşması gerçekleştiriyor. Bu buluşmanın amacını ETHA'ya anlatan Suruç gazisi ve Ankara tanığı Ali Deniz Esen, "Tüm bu katliamlar birbirine bağlı. Bu nedenle adalet mücadelesini birlikte vermek önemli" dedi.
DAİŞ çeteleri 2015 yılının 5 Haziran günü Amed'de HDP mitinginde, 20 Temmuz günü Suruç'ta SDGF'nin Kobane buluşmasında ve 10 Ekim'de Ankara'da barış mitinde katliamlar gerçekleştirdi. Ayrıca Sultahmet, Taksim, Havalimanı, Antep ve Reina katliamlarında da onlarca insan can verdi. 
 
Tüm bu katliamların ardından aileler, tanıklar "adalet" talebiyle sokakları, mahkeme salonlarını doldurdu. Ama katliamların hepsi yargı eliyle örtülmeye çalışıldı, hatta katledilenler "suçlu" bulundu. Ancak Suruç katliamı ve Ankara katliamı aileleri ile tanıkları başta olmak üzere 10 Şubat'ta "Vazgeçmiyoruz" temasıyla IŞİD'in gerçekleştirdiği tüm katliamların "adalet" mücadelesinden vazgeçmediklerini belirtmek amacıyla buluşuyor.
 
Bu buluşmaya neden ihtiyaç duyduklarını Suruç ve Ankara gazisi Ali Deniz Esen ile Suruç tanığı ve ailesi Feti Aydın ETHA'ya anlattı.
 
 
IŞİD karanlığının insanlığa karşı bir saldırı olduğunu vurgulayan Esen, SGDF'nin Kobane'yi yeniden inşa etme kampanyasının amacının yalnızca yıkılmış bir kenti yeniden inşa etmek olmadığını, Rojava devriminin inşasına katılmak olduğunu belirtti. 
 
'IŞİD VE AKP SUÇ ORTAĞI'
 
IŞİD ve AKP'nin politik olarak yan yana geldiğinin artık gizlenemediğine dikkat çeken Esen, şunları söyledi: "AKP ve IŞİD'in sadece Suruç katliamında değil, IŞİD'in yaptığı tüm katliamlarda suç ortaklığı var. Ortada IŞİD'in katliamlarını devletin engelleyemediği bir durum yok, tam tersine devlet ile birlikteliği var. IŞİD katliamlarından sonra katillerden çok katliam mağdurları hedef alındı, birçok katliam mağduru gözaltına alınıp tutuklandı. Ankara katliamı tanıklarına verilen tazminatlar fazla bulundu."
 
Kendisi de bir süre tutuklanan Esen, "Katliam anında baskılar başladı. Arkadaşlarımızın cenazeleri bile bizlerden kaçırıldı. Uzun süre dava dosyasında gizlilik kararı vardı. İlk mahkeme kamuoyundan kaçırılarak, bir hapishane kampüsü içinde yapıldı. Verdiğimiz adalet mücadelesinden dolayı tutuklandık, benim bir dönem tutuklu yargılandığım dava dosyasında bile Suruç'ta yaralanmam delil olarak konulmuş. Sadece biz değil Ankara, Antep, Diyarbakır katliamlarında da adalet istemek gözaltıyla, polis saldırısıyla hatta tutuklamayla karşılandı" diye konuştu. 
 
'TÜM KATLİAMLAR AYNI ZİHNİN ÜRÜNÜ'
 
Esen, yapacakları adalet buluşmasının amacını ise şöyle aktardı: "Diğer katliamlarda aydınlanan yerler, bizim davamızı da aydınlatıyor. Aslında aynı aklın ürünü tüm bu katliamlar, birbirine zincirle bağlı, birinin aydınlatılması diğerini de aydınlatıyor. Adaleti tam olarak sağlamak için tüm bu zincirleri tutmak gerekiyor. Suruç aydınlatılsaydı, Ankara olmayacaktı, Ankara aydınlatılsaydı Taksim, Sultanahmet olmayacaktı. Tüm bunları dava dosyalarında somut olarak da görüyoruz . Bu bakımdan aynı aklın katliamlarına uğramış her kesmin yan yana gelip 'adalet' mücadelesi vermesi önemli."
 
 
 
Suruç katliamına tanık olan ve oğlu Çağdaş Aydın'ı kaybeden Feti Aydın, katliam sonrası adalet talep ederken yaşadıklarını şöyle ifade etti: "Adalet için sokaklara çıktık, oturma eylemleri yaptık, mahkemeler süreci yaşadık, yaşıyoruz. Bu katliamı planlayan, organize eden herkesin yargılanması gerektiğini söyledik. Şu an tutuklu tek sanık Yakup Şahin bile mahkemeye karşımıza getirilmiyor. Suruç'a yüzlerce kilometre yol giderek ulaşabildiğimiz halde mahkeme salonuna girerken sanki suçlu bizmişiz gibi davranıyorlar."
 
'HESAP SORMAK İÇİN VAZGEÇMİYORUZ'
 
Suruç katliamı tanıklarının değil, davanın takipçisi avukatların da gözaltına alınıp tutuklandığını anımsatan Aydın, "Avukatlarımız Özlem Gümüştaş ve Sezin Uçar tutuklandı, avukatımız Can Tombul hala tutuklu. Adalet talebimizi sonuna kadar haykıracağız, adalet talebimizden vazgeçmeyeceğiz. Bu katliamlardan hesap sormak için 'vazgeçmiyoruz' diyerek 'adalet' buluşmamızı gerçekleştireceğiz. Halkların da, katliam mağdurlarının da yanımızda olmasını istiyoruz" diye konuştu.
 
Fethi Aydın, gerçekleşecek olan 'adalet' buluşmasından sonra izleyecekleri yolu ise şöyle anlattı: "IŞİD katliamları halkları, yoksulları, aydınları, devrimcileri, sosyalistleri, barış isteyenleri hedef aldı. Tüm bu kesmin yan yana gelmesi için 'Vazgeçmiyoruz' buluşması bunun bir ön adımı. Buluşmanın ardından yan yana gelip birlikte mücadele gücü çıkarmayı planlıyoruz."