29 Mart 2024 Cuma

IŞİD çetesi: Sinaa Hapishanesi'ne saldırı emrini MİT'ten aldık

Hesekê'deki IŞİD saldırılarının sorumlularından Ebdullah Îsmaîl Ehmed, "Sinaa Cezaevi'ne saldırının emrini doğrudan MİT'ten aldık" dedi.

IŞİD çetelerinin 20 Ocak'ta Hesekê'deki Sinaa Hapishanesi'ne saldırı emrini MİT'ten aldığı ortaya çıktı. 14 Nisan günü Suriye Demokratik Güçleri (QSD) tarafından düzenlenen bir operasyonda yakalanan Ebdullah Îsmaîl Ehmed adlı çete itiraflarda bulundu. MİT tarafından Türkiye içinde yönetilen operasyon odasında çalıştığı ortaya çıkan Ehmed, Hesekê'deki IŞİD saldırılarının sorumlularından. 

ANHA'nın haberine göre, Ebdullah Îsmaîl Ehmed, Hesekê bölgesine dönük operasyonları yöneten 'vali' tarafından yetkisinin arttırıldığını söyledi, sözde valinin adının Ebdulezîzî olduğunu şu anda Serêkaniyê ve Girê Spî'de MİT'le çalıştığını anlattı.

Ebdullah'ın itiraflarına göre; hapishanelerdeki IŞİD çeteleri kaçırılarak güvenli yerlere ardından ise Serêkaniyê ve Girê Spî'ye götürülecekti.

'QSD'NİN MÜDAHALESİ NEDENİYLE ÇETELERE ULAŞAMADIK'
Ebdulezîz'den bazı çetelerin Xiwêran Mahallesi'ne kaçtığını ve bir camiye yakın olduğu bilgisini aldıklarını belirten çete Ebdullah, QSD'nin olaya hakimlik sağlamasından dolayı çetelere ulaşamadıklarını söyledi. Ardından kaçan çetelerin kuşatıldığı ve QSD ile girilen çatışmada öldürüldükleri bilgisini aldıklarını kaydetti.

'ÖZEL KİŞİLERİ KAÇIRACAKTIK'
IŞİD çetelerinin temel amacının hapishanedeki 'özel' kişileri kaçırmak olduğunu ifade eden Ebdullah, bölge halkları arasında korku yaymak, ardından Hesekê'yi tamamen kontrol altına alıp burayı yeni hilafetlerinin merkezi olarak ilan etmek istediklerini belirtti.

'İŞGALİ VE GÜCÜMÜZÜ YENİDEN OLUŞTURMAYI HEDEFLEDİK'
Plana göre daha sonra diğer bölgeler işgal edilecek ve IŞİD'in gücü yeniden oluşturulacak. Bunun için çok sayıda çete hapishanesinden kaçmayı başarırsa 'İslam devleti' adında yeni bir güç kuracaklardı.

Ebdullah, IŞİD'in bütün çetelerini topladığını ve bu görevin başarıya ulaşması için bütün bölgelerden destek istediğine dikkat çekti.

'MİT SİLAH GÖNDERDİ'
QSD'nin olaya anında müdahale edip olayı kontrol altına almasının bütün planlarını boşa çıkardığını belirten Ebdullah, Hol Kampı'ndaki çetelere silah verildiğini, Ebdulezîz ve MİT'in kamptaki çetelere öldürme ve kaos çıkarması için silah gönderdiğini söyledi.

Saldırılara nasıl hazırlandıklarını anlatan Ebdullah, "Ebdulezîz adlı kişiden emir alarak operasyona başladık ve amaç ise QSD'yi yenmekti. Silah, cephane ve mayın hazırladık. Operasyonları yaptığımızı belgelemesi için kamera kurduk. 3 grup bu operasyonu gerçekleştirdi. Her grup iki kişiden oluşuyor. Silah, mayın ve kameralar bu kişilere teslim edildi" dedi.

Ebdulezîz adlı çeteden kamuoyunda tanınan önemli kişilerin hedef alınması yönünde emir geldiğini belirten Ebdullah, bu emri gerçekleştirmek için grubuyla harekete geçtiğini ekledi.