5 Mayıs 2024 Pazar

İş cinayetleri hız kesmiyor: Nisan ayında 145 işçi...

İSİG Meclisi: ?Yüzde 76?sını ulusal ve yerel basından; yüzde 24?ünü ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla Nisan ayında en az 145 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.? İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, geçtiğimiz Nisan ayında 145 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini bildirdi. Meclis tarafından yayınlanan Nisan Ayı İş Cinayetleri Raporu'nda hayatını kaybedenlerin 2’sinin çocuk, 7’sinin kadın ve 10’unun göçmen işçi olduğu ifade edildi. Buna göre yılın ilk dört ayında en az 545 kişi iş cinayetleri sonucu hayatını kaybetti.

Raporda dikkat çekilen noktalardan biri meslek hastalığı sebebiyle yaşanan ölümler oldu. Söz konusu 145 kişi içinden sadece 2'sinin bu nedenle hayatını kaybettiği vurgulanırken “Oysa ILO ve WHO verilerine göre 1 iş kazası sonucu ölüm karşılığında yaklaşık 6 meslek hastalığı sonucu ölüm olmaktadır” dendi. Bu durum meslek hastalığı sonucunda meydana gelen ölümlerin kayda geçmediğini gösteriyor.

145 emekçinin 129’u ücretli (işçi ve memur), 16’sı kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor. iş cinayetinde yaşamını yitirenlerin 7’si kadın işçi, 138’i erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, eğitim ve sağlık işkollarında gerçekleşti. Tarım iş kolunda çalışan İki çocuk işçi can verdi. 10 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlerin yüzde 98,63'ünün sendikasız olması ise bir diğer nokta.

Rapora göre, iş cinayetleri en çok inşaat, tarım, taşımacılık, ticaret/büro, metal, belediye/genel işler, konaklama/eğlence, madencilik, tekstil ve sağlık işkollarında gerçekleşti. En fazla ölüm nedeni ise trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme ve kalp krizi.

Türkiye’nin 48 şehrinde ve yurt dışında beş ülkede iş cinayeti gerçekleştiği tespit edilirken, en çok iş cinayeti Antalya, Bursa, İzmir, İstanbul, Antep, Ankara, Manisa, Sakarya, Kocaeli, Konya, Urfa ve Tekirdağ’da yaşandı.