18 Mayıs 2024 Cumartesi

İranlı Parlamenter: Ölen tutuklulara zorla ilaç içirildi

İran hapishanelerinde tutuklulara işkence yapıldığı yönündeki açıklamalardan sonra İranlı milletvekili Mahmut Sadık, bazı ölümlerin zorla içirilen ilaçlar sonrasında gerçekleştiğini açıkladı.
İran'da yaşanan halk ayaklanması sonrasında tutuklananlardan 6'sının hapishanede yaşamını yitirmesi, tartışılmaya devam ediyor.
 
İran Meclisi üyesi Mahmud Sadık, tutuklulara hapishanelerde işkence yapılmasının yanı sıra menşeyi bilinmeyen ilaçlar verildiğini ve yaşamını yitiren tutuklulara bu ilaçların zorla içirildiğini açıkladı.
 
Artı Gerçek'in haberine göre; Sadıki, açıklamasında şunları söyledi: "Gösteriler sırasında tutuklananlardan bazıları son dönemde aileleri ile telefon bağlantısı kurarak cezaevlerinde yaşadıklarını anlatıyorlar. Daha önce telefon görüşmelerinde ailelerine yaşadıklarını anlatan tutukluların bir kısmı ise ne yazık ki yaşamını yitirmiş durumda. Yaşamını yitiren tutuklular aileleri ile yaptıkları telefon görüşmelerinde kendilerine işkence yapıldığını ve bazıları da kendilerine zorla verilen bazı ilaçları yutmak zorunda kaldıklarını söylüemişler. Tutukluların yaşamını yitirmesi de bu ilaçları yuttuktan sonra gerçekleşiyor."
 
Gösteriler sonrasında Rojhilat'ta (Doğu Kürdistan) da çok sayıda tutuklu gözaltına alınmış, bu tutuklulardan Şaro Kahramani, Kiyanuş Şendi ve Aram Mezazi yaşamını yitirmişti. Rojhilat'taki tutuklulara da menşeyi bilinmeyen haplar verildiği ve ölümlerin bu hapların yutulmasından sonra gerçekleştiği, ifade ediliyor.
 
Bu açıklamadan önce de İran hapishanelerinde tutuklulara işkence yapıldığı gündeme gelmiş, İran hükümeti bunu reddetmişti. Uluslararası kuruluşların konuyla ilgili açıklamalarını da kabul etmeyen İran hükümeti, tutukluların ölüm nedenini intihar veya uyuşturucu kullanımı olarak açıklamıştı.