25 Nisan 2024 Perşembe

İran'da idam kararına tepkiler sürüyor

İran'da 227 parlamenterin eylemciler hakkında verilen idam kararının uygulanmasını istemesine tepkiler sürüyor. İran İnsan Hakları Örgütü, göstericilerin idam edilmesini isteyenlerin bu suça ortak olduğunu belirtti.

İranlı 227 parlamenter protestoları "Allah'a karşı gösteriler" diye suçlayarak İran yargısından eylemcilere verilen idam kararlarının uygulamasını istedi.

Bu açıklamanın ardından İran Yargı Erki Başkanı Xulam Hüseyin Muhsini, hakimlerden tutuklanan göstericilerin davalarının bir an önce tamamlanarak göstericilerin cezalandırılmasını talep etti.

Diğer yandan İran İnsan Hakları Örgütü Başkanı Mehmud Emiri Muqedem, açıklama yaparak protestoların halkın temel hakkı olduğunu kaydetti. Eylemcilerin katledilmesinin ve idam cezası verilmesinin uluslararası anlamda bir suç olduğunu belirten Muqedem göstericilerin idam edilmesini isteyenlerin bu suça ortak olduğunu ve haklarında soruşturma başlatılması gerektiğini belirtti.

İran ve Rojhilat'da 55 gündür devam eden protesto gösterilerinde İran rejim güçleri tarafından binlerce kişi tutuklandı. Şimdiye kadar 8 kişiye idam cezası verildiği belirtiliyor.