19 Nisan 2024 Cuma

İran'da halk ayaklanması katliamlara rağmen sürüyor

İran'da Mahsa Amini'nin katledilmesiyle başlayan halk ayaklanması rejimin tüm baskı ve saldırılarına rağmen 5'inci ayında devam ediyor. İnsan hakları örgütlerine göre şimdiye kadar 488 kişi rejim tarafından katledildi.

İran'da Mahsa (Jîna) Amini'nin ahlak polisi tarafından 2022 yılı Eylül ayında katledilmesi sonrası başlayan halk ayaklanması faşist molla rejiminin bütün baskı ve katliam saldırılarına rağmen 5'inci ayında devam ediyor.

Kadınların öncülüğünde ülke çapında sokaklara dökülen halk, faşist molla rejimine karşı "Diktatöre ölüm", "Jin, jiyan, azadî", "Hamaney'e ölüm" sloganlarıyla direnmeye devam ediyor.

Rojhilat ve İran'da aktivistler, herkesi 30-31 Ocak ve 1 Şubat tarihlerinde alanlara çıkmaya çağırdı. Sosyal medya aracılığıyla yapılan duyuruda, bu tarihlerde eylemlerin en üst seviyeye çıkarılması çağrısında bulunuldu.

Başkent Tahran'da üniversite öğrencileri, kendilerine ve ailelerine dönük baskılara tepki gösterdi. Öğrenciler, yaptıkları açıklamada, "Bizler, kadınlar öncülüğünde başlatılan 'Jin, jiyan, azadî' isyanının 5'inci ayındayız. Canımızı acıtabilirler ancak kadın özgürlük devriminin önünü alamazlar. Çünkü bu devrim artık halkın ruhuna yerleşmiştir" ifadelerini kullandı.

Belucistan ve Sistan'da da büyük eylemler düzenlendi. Rejim güçlerinin halka saldırması sonucu çok sayıda kişi yaralandı. Huzistan'da eylemlerde katledilen Hüseyin Said için düzenlenen anma törenine yüzlerce kişi katıldı. Ahvaz'da ise gençler sokaklara çıktı.

İran İnsan Hakları Örgütü, eylemlerde katledilen 64'ü çocuk 44 kişinin kimlik bilgilerinin netleştirildiğini duyurdu. Faşist molla güçlerinin saldırısında en az 488 kişi katledilirken, bugüne kadar 107 kişiye idam cezası verildiği kaydedildi.