19 Nisan 2024 Cuma

İran'da halk ayaklanması engellenemiyor

İran rejim güçlerinin halka yönelik şiddetine rağmen İran ve Rojhilatta eylemler sürüyor.

 

Jîna Mahsa Amini'nin gözaltında katledilmesinin ardından başlayan eylemlerde katledilen Marivanlı öğrenci Nasrin Qadri'nin ailesine yönelik devlet baskısı sürüyor. Nasrin Qadri'nin ölüm nedenine ilişkin ailesine bilgi verilmiyor.

Tahran'ın Naziabad semtinde dün akşam da protestolar sürerken, halk sokaklarda ateşler yaktı. Eylemde "diktatöre ölüm" sloganı atıldı. Sadeghiye, Sattarkhan ve Narmak mahallelerinde de halk yeniden sokaklara çıktı.

Eylemlerde halk, "jin jiyan azadi" sloganı eşliğinde dans ederken yoldan geçen sürücüler araçlardan korna çalarak eyleme destek verdi. Kentteki eylemlere Basra Körfezi Üniversitesi öğrencileri, işçi ve öğretmen sendikaları da katıldı.

Tahran'ın Sadeghieh semtinde ise halk büyük bir miting düzenledi. Mitinge kadınların katılımının yüksek olduğu kaydedilirken İran polisi ile eylemciler arasında çatışmaların yaşandığı belirtildi.

AYAKLANMAYA GENÇLİĞİN KATILIMI ENGELLENMEK İSTENİYOR
Faşist İran rejiminin ayaklanmanın sokaklarda sürmemesi ve üniversite gençliğinin katılımını engellemek için, eğitimi internet üzerinden devam ettirme kararı aldığı belirtildi. Öğrenciler bu uygulamayı protesto etti. Üniversite profesörleri öğrencilere dönük baskıları ve eğitimin sanal ortamlara taşınması uygulamasını protesto etmek için üniversite yönetimlerine dilekçeler yazdı.

Tahran'ın Haft Hoz Narmak bölgesinde de eylemler sürüyor. Hastahane yetkililerinin aktardığına göre her gün mermi ile yaralanmış çok sayıda kişinin hastahaneye başvuruyor.

REJİM GÜÇLERİ HALKA SİLAH KULLANIYOR
Kürdistan İnsan Hakları Ağı, eylemlerin Marivanın Nubahar mahallesinde yeniden başladığını bildirdi. Rejime bağlı kontrgerilla güçlerinin eylemler için toplanan halka saldırdığı belirtildi.

Ayrıca Marivan'ın Zagros ve Newroz bölgelerinde çatışmalar sürerken silah seslerinin uzun süre geldiği kaydedildi.

Kanidinar kentinde ise eylemcilere gözyaşartıcı silah kullanıldığı, gazdan çoğunluğu çocuk birçok kişinin etkilendiği belirtildi. Eylemler Kirmanşah, Ghafoor kentlerindede eylemler sürdü. Eylemlerde halk "Diktatöre ölüm" sloganları attı.

Kürdistan İnsan Hakları Ağı, Batı Azerbaycan, Kürdistan, Kirmanşah, İlam, Kazvin illerinde bugüne kadar en az 53 insanın katledildiğini kaydetti.