19 Nisan 2024 Cuma

İran'da ayaklanmalara ilişkin ilk idam kararı verildi

İran'da 2 aydır süren ayaklanmalara katılan ve sonrasında tutuklanan eylemcilere ilişkin İran yargısı ilk idam kararını verdi. Kimliği açıklanmayan bir eylemci hükümet binasını ateşe verdiği ve bozgunculuk yaptığı gerekçesiyle idama mahkum edildi.

Mahsa (Jina) Amini'nin katledilmesi sonrası eylül ayında İran'da patlak veren halk ayaklanmasında, İran yargısı ayaklanmaya katılanlara ilişkin ilk idam kararını verdi.

Hakkında idam kararı verilen kişinin kimliği açıklanmazken, ayaklanmalara katılarak bir hükümet binasını ateşe verdiği ifade edilen eylemciye, "Allah'ın düşmanı olmak ve yeryüzünde bozgunculuk yapmak" suçlaması yöneltildi.

Tahran'da bir başka mahkeme ise beş kişiyi "ulusal güvenliğe karşı suç işlemek" ve "kamu düzenini bozmak" suçlamalarıyla 5 ila 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı.

Hükümet yetkilileri, bu mahkeme kararının ayaklanmalar boyunca gözaltına alınan veya tutuklanan kişilere ilişkin sadece bir başlangıç olduğunu dile getirerek, yargılamaların devam edeceğini vurguladı. Öte yandan mahkemelerin ne zaman, nerede görüldüğü, hakkında hüküm verilen kişilere kendini savunma hakkı tanınıp tanınmadığı bilinmiyor.