23 Nisan 2024 Salı

İran'da 600 akademisyen tutsak öğrenciler için özgürlük istedi

İran'da ikinci ayına giren ayaklanmada binlerce öğrenci tutuklandı, okuldan uzaklaştırıldı, kampüse girişi yasaklandı ve tehdit edildi. 600 üniversite profesörü, öğrencilerinin derhal serbest bırakılmasını isteyerek, taleplerinin karşılanmaması durumunda ellerindeki her yolla öğrencilerin eylemlerini büyüteceklerini açıkladı.

İran'da faşist molla rejimine karşı ikinci ayında süren ayaklanma, kadınların ve öğrencilerin öncülüğünde devam ediyor. Binlerce üniversite öğrencisi, ülke çapında pek çok kampüste eylemlerini sürdürerek dersleri boykot ediyor. Öte yandan rejim güçleri, halka ve öğrencilere dönük saldırılarını sürdürüyor. 

Ayaklanmanın başından bu yana en az 304 insan katledilirken, binlerce insan ise tutuklandı. Tutuklananların önemli bir bölümünü üniversite öğrencileri oluşturuyor. Ayrıca öğrenciler, üniversitelerden ve yurtlardan atılmaya, kampüse alınmamaya devam ediyor, üniversite yönetimleri ve rejim tarafından pek çok tehdide maruz bırakılıyor.

600 ÖĞRETİM GÖREVLİSİNDEN ÖĞRENCİLERE ÖZGÜRLÜK ÇAĞRISI
İran'da yaklaşık 600 üniversite profesörü, öğretim görevlisi ve araştırmacı, yayınladıkları bildiriyle öğrencilere dönük saldırıların sona ermesi ve tutsak öğrencilerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Akademisyenler, okuldan atma, uzaklaştırma, yurtlara ve kampüse giriş yasakları gibi tüm uygulamaların, öğrencilerin ve ailelerin tehdit edilmesinin de son bulmasını istedi. Akademisyenler, öğrencilerinin temel insan haklarının çiğnendiğine işaret ederek, çağrılarının yanıt bulmaması durumunda öğrencilerin eylemlerini büyütmek için ellerindeki her yolu kullanacakları uyarısında bulundu.

HALK SOKAKLARI TERK ETMİYOR
Doğu Kürdistan, Tahran, Esfehan, Meriwan, Zahedan gibi pek çok kentte ise halk "Hamaney düşecek", "Diktatöre ölüm" sloganlarıyla sokakları doldurmaya devam etti. Genel grevin yaygın olarak devam ettiği ülkede rejim güçleri halka biber gazı, cop ve silahlarla saldırdı. Rejim güçlerinin karşılarına direnen halkla polis ve asker arasında şiddetli çatışmaların devam ettiği öğrenildi.