29 Mart 2024 Cuma

İran'da 29'u çocuk en az 234 kişi katledildi

İran İnsan Hakları Örgütü, Rojhilat ve İran'da devam eden halk ayaklanması boyunca 29'u çocuk en az 234 kişinin katledildiğini açıkladı. Raporda yakınlarını kaybeden ailelere baskı uygulandığı ve hapishanelerde tutsaklara işkence yapıldığı kaydedildi.

İran İnsan Hakları Örgütü (IHRNGO), Jîna Mahsa Amini'nin İran rejim güçlerince katledilmesi sonrasında Rojhilatê Kürdistan ve İran kentlerinde başlayan halk ayaklanması esnasında yaşanan ağır hak ihlalleri ve can kayıplarına ilişkin rapor yayınladı.

İran İnsan Hakları Örgütü'nün yayınladığı rapora göre; güvenlik güçleri tarafından 29'u çocuk en az 234 kişi öldürüldü. Polis ve asker saldırısında 21 kentte ölümler yaşandığı belirtilen rapora göre; Sistan ve Belucistan'da 93, Mazandaran'da 28, Tahran'da 23, Gilan'da 18, Kürdistan'da 17, Batı Azerbaycan'da 13, Kirmanşah'ta 12, Alborz'ta 6, Horasan-Razavi'de 4, İsfahan'da 3, Kohgiluyeh ve Boyer Ahmad'da 2, Zencan'da 2, Kazvin'de 2, Doğu Azerbaycan'da 2, Erdebil'de 2, İlam'da 2, Buşehr'de 1, Semnan'da 1, Huzistan'da 1, Markazi'de 1 ve Hemedan'da 1 kişi katledildi.

İran İnsan Hakları Örgütü, devlet yetkililerinin ayaklanma esnasında katledilenlerin ölüm nedenlerini gizlemeye çalıştığına dair ellerine çok sayıda bilgi ve belge ulaştığını duyurdu. Raporda; öldürülen kişilerin ailelerine açıklama yapmamaları için baskı yapıldığı, cenazelerin ailelere Adli Tıp'ın raporlarına itiraz etmemeleri şartıyla verildiği belirtildi. Raporda, öldürülen  kişilerin bazılarının ailelerine haber verilmeden ikamet bölgesinden uzak yerlere defnedildiği bilgisi de yer aldı.

İran rejim güçlerinin, gözaltında öldürülenler için sahte raporlar hazırladığı belirtilen raporda, "yüksekten düşme", "trafik kazası", "uyuşturucu, alkol yada yiyecek zehirlenmesi" gibi raporlara itiraz eden ailelerden kimilerinin tutuklandığı da yer aldı. Raporda, gençlerin düzenlediği eylemlerde yönelik rejim güçlerinin yoğun şiddet kullandığı belirtildi, çok sayıda öğrencinin tutuklandığı kaydedildi.

İnsan hakları raporunda, hapishanelerde tutsaklara yönelik işkencelerin arttığı bilgisi de paylaşıldı.