25 Nisan 2024 Perşembe

İran'da 16 yaşındaki Esra Panahi adlı öğrenci dövülerek katledildi

İran'da 16 yaşındaki Esra Panahi'nin dini lider Hamaney'i öven marşı söylemediği için dövülerek katledildiği açıkladı.

İran'da "ahlak polisinin" başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alıp katlettiği 22 yaşındaki Mahsa (Jina) Amini için başlayan eylemler beşinci haftasında sürerken devletin şiddeti nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor.

Ülkedeki eylemlerde insan hakları örgütlerine göre 200'den fazla kişi katledilirken, İran'ın Güney Azerbaycan eyaletinde yer alan Erdebil kentinde, İran polisinin geçen hafta bir liseye yaptığı baskında 16 yaşındaki Esra Panahi'nin İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'i öven marşı söylemediği için dövüldüğü ve hastanede hayatını kaybettiği açıklandı.

Guardian'ın haberine göre, ölüm haberini daha önce eylemler nedeniyle genel grev çağrısı yapan İran Öğretmen Sendikaları Koordinasyon Konseyi duyurdu.

Konsey 13 Ekim'de İran polisinin Shahed kız lisesine baskın yaptığını, bir grup öğrenciden İran'ın dini lideri Ali Hamaney'i öven "Salam Farmandeh" adlı marşı söylemesini istediğini ve öğrencilerin marşı söylemeyi reddettiğini açıkladı.

Açıklamada polislerin bunun üzerine öğrencileri dövmesi sonucu bazılarının hastanelik olduğu, bazılarının da gözaltına alındığını ve cuma günü Panahi'nin okulda aldığı yaralar sonucu hastanede hayatını kaybettiği belirtildi.

Eğitim Bakanı Yusuf Nuri'ye istifa etmesi çağrısı yapan İran Öğretmen Sendikaları Koordinasyon Konseyi, geçen hafta boyunca polislerin ve sivil kıyafetli yetkililerin Erdebil'in yanı sıra Kürdistan eyaletindeki, Urmiye ve Reşt kentlerindeki okullara da bir dizi "vahşi saldırılarda bulunduğunu" söyledi.

İRANLI YETKİLİLER 'KALP HASTALIĞI' İDDASINDA BULUNDU
İranlı yetkililer ise Panahi'nin ölümünde polislerin sorumluluğunu reddetti. Devlet televizyonunda Panahi'nin amcası olduğu öne sürülen bir kişi 16 yaşındaki öğrencinin ölümünün "doğumsal kalp rahatsızlığından" kaynaklandığını iddia etti.

İran'da Panahi'nin ölümü ülke genelinde süren eylemlerde protesto edilirken ülkedeki eylemlere çok sayıda liseli ve ortaokullu kız öğrencinin destek verdiği görülmüştü. Eylemlerde öğrenciler başörtülerini çıkarmış, yürüyüş yaparak devlet karşıtı sloganlar atmıştı.

İran polisinin Mahsa Amini ve Esra Panahi'nin yanı sıra 17 yaşındaki Nika Şakarami ve 16 yaşındaki Sarina İsmailzade'nin ölümünden sorumlu olduğu açıklanmıştı. Ancak İranlı resmi yetkililer bu iki gencin de ölümünün eylemlerle ilişkili olmadığını, intihar ettiklerini ileri sürmüştü.