19 Nisan 2024 Cuma

İran ve Rojhilat'daki ayaklanma 141. gününde

Rojhilat ve İran'da devam eden ayaklanma 141. gününde sürüyor. Birçok kentte halk tüm saldırı ve katliamlara rağmen sokaklarda olmaya devam ediyor. İran İnsan Hakları Örgütü eylemlerde bugüne kadar 22 kişinin rejim güçlerinin ateş açması sonucu gözünü kaybettiğini açıkladı.

Jina Mahsa Amini'nin İran rejimi tarafından katledilmesinin ardından başlayan ayaklanma 141. gününde devam ediyor.

Sine'nin Neneleî köyünde İbrahim Kerim ve Lokman Emin isimli imamlar ayaklanmayı destekledikleri için gözaltına alınmış ve tutuklanmışlardı. Halk imamların tutuklanmasını protesto etmek için sokaklara çıktı. Zahidan'daki eylemler de aralıksız bir şekilde devam ediyor. Dün gerçekleştirilen eylemlerde idam cezaları protesto edildi. İran rejimi ise çok sayıda kontrol noktası kurarak halkı korkutmaya çalışıyor.

İran'ın kuzeyinde yaşayan Sünni gençler bir bildiri yayınlayarak rejimin saldırılarını kınadı. Gençler bildiride Belucistan ve Kürdistan'daki eylemleri desteklediklerini açıkladılar.

İlam'ın Abidan kentinde ise eylemler devam ediyor. İnsan Hakları Örgütü'nün yayınladığı bir habere göre Abidan'da geçtiğimiz günlerde en az 11 kişi gözaltına alındı.

EYLEMLERDE 22 KİŞİ GÖZÜNÜ KAYBETTİ
İran İnsan Hakları Örgütü açıklama yaparak Rojhilat ve İran'daki eylemlerde rejim güçlerinin ateş açması sonucu 22 kişinin gözünü kaybettiğini belirtti. İran rejim güçlerinin saldırılarını insanlık dışı olarak nitelendiren İnsan Hakları Örgütü, "Rejim güçleri, bu saldırılarını sistematik bir şekilde protesto gösterilerini bastırmak için gerçekleştiriyor" dedi.