19 Nisan 2024 Cuma

İran ve Rojhilat'da onlarca çocuk katledildi

İran ve Rojhilat'da yaklaşık bir aydır devam eden halk ayaklanması boyunca onlarca çocuk devlet güçleri tarafından katledildi, yüzlercesi gözaltına alındı.

İnsan Hakları Örgütleri Rojhilat kentlerinde gerçekleşen eylemlerde bir gecede en az yedi kişinin katledildiğini açıkladı. Uluslararası Af Örgütü'ne göre en az 23 çocuk İran devleti silahlı güçleri tarafından öldürüldü. Af Örgütü, katledilen çocukların 11 ila 17 yaşları arasında olduğunu kaydetti.

İran Çocuk Haklarını Koruma Derneği ise, çoğunluğun Sistan Belucistan eyaletinde olmak üzere en az 28 çocuğun katledildiğini açıkladı. İran merkezli faaliyet gösteren dernek, gözaltına alınan çocukların akıbeti konusunda ailelerine bilgi verilmediğini ve hukuki temsilden yoksun bırakıldıklarını ifade etti.

Wire isimli siteye göre İranlı insan hakları avukatı Hassan Reisi, gözaltındaki çocukların uyuşturucu bağımlısı yetişkinlerin tutulduğu merkezlerde tutulduklarını belirtti. Avukat Reisi ayrıca, 12-13 ve 18-19 yaş aralığındaki 300 dolayında kişinin gözaltında bulunduğunu söyledi.

ROJHİLAT'DA DEVLET ŞİDDETİ ARTIYOR
Rojnews'in, Reuters ajansına dayandırdığı haberde ise, yüzlerce polis ve Besiç milis güçlerinin İran kentlerinden Rojhilat'a aktarıldığını kaydedildi. Rojhilat'ın Sine, Bane ve Seqiz kentlerinde eylem yapan halka Besiç güçlerince doğrudan ateş açıldı. Sine kentinde Besiç ve İran devleti silahlı güçlerinin halka saldırdığı bilgisine yer verildi.

Kentlerde İran polisi tarafından evlerin basıldığı, çocuk ve gençlerin gözaltına alındığı kaydedildi. İnternet yasakları ve engellemelerine rağmen birçok sosyal medya hesabında Besiç güçlerinin kentlerde eylemcilere şiddet uyguladığı görüntüleri paylaşılmaya devam ediyor.