29 Mart 2024 Cuma

İran Kanlı Pazar'ın yıldönümünde genel grevde

İran'da 2019 yılında yüzlerce kişinin öldürüldüğü "Kanlı Pazar"ın 3'üncü yıldönümünde işçi ve emekçiler genel greve çıkarken, halk da sokakları doldurarak "Diktatöre ölüm" ve "Özgürlük" çağrılarını tekrarladı.

İran'da 2019 yılında ani akaryakıt zamlarına karşı gerçekleşen eylemlerde yüzlerce kişinin polis tarafından katledilmesinin 3'üncü yıldönümünde ülke çapında 3 günlük grev çağrısı yapıldı. Bloody Aban (Kanlı Pazar) olarak nitelendirilen katliamın 3'üncü yıldönümünde Sine, Mahabad, Bane, Merîwan, Seqiz, Kamyaran, Serdeşt, Dîwander, Ciwanro, Ahvaz, İsfahan, Tabriz, Sanandaj ve başkent Tahran da dahil olmak üzere onlarca kentte iş bırakan İran işçi ve emekçileri, halkla birlikte sokakları ve meydanları doldurdu.

Mahsa Amini'nin Eylül ayında ahlak polisleri tarafından katledilmesinin ardından patlak veren ayaklanma da halkın Kanlı Pazar'da katledilenleri anmak için sokaklara dökülmesiyle yeniden alevlendi. Pek çok kentte "Diktatöre ölüm", "Özgürlük", "Jin, jiyan, azadi" sloganlarıyla yürüyüşler düzenleyen halk, polis istasyonları ve bankaları da hedef aldı. Rejm güçleri halka saldırılarını sürdürürken, halk da çatışarak ve ateşe verdiği barikatlarla kendini savundu. Sanandaj ve Kamyaran'da 3 kişinin rejim güçleri tarafından katledildiği öğrenildi. İnsan hakları örgütleri tarafından katledilenlerin sayısının daha fazla olabileceği de kaydedildi.

Üniversite öğrencileri de pek çok kampüste oturma eylemleri ve ders boykotları düzenledi.

Öte yandan İran rejiminin yeniden internete dönük 1 hafta sürecek bir karartma uygulamaya koyulduğu öğrenildi.