25 Nisan 2024 Perşembe

İran İnsan Hakları Örgütü: İran eylemlerde 133 kişi öldürüldü

Rojhilatê Kurdistan ve İran'da üniversite öğrencileri Jîna Amini'nin, (Mahsa) İran rejim güçleri tarafından katledilmesine karşı bir kez daha sokaklara çıktı. İran İnsan Hakları Örgütü, devam eden protestolarda şu ana dek 133 kişinin öldürüldüğünü duyurdu.

Faşist İran rejim güçlerince katledilen Jîna Amini'nin katledilmesine karşı başlayan protestolar 16. Gününde de devam ediyor. Üniversite öğrencileri direnişe destek vermek amacıyla bugünde sokaklara çıktı.

İran'ın başkenti Tahran'ın Lalezar kentinde İran İslam Cumhuriyeti lideri Hamaney aleyhine kitlesel eylemler düzenlendi. Ayrıca Tahran Teknik Üniversitesi ve Mazanderan'daki Bobelser üniversitesi öğrencileri de bugün eylemler gerçekleştirdi. Esfehan kentinde de sokaklara çıkan halk Şahpuryan sanayi bölgesine giden yolu trafiğe kapattı.

Doğu Kürdistan'ın Sine kentinde, Kürdistan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi öğrencileri ile Kirmanşan kentinde ise Razi Üniversitesi öğrencileri sokaklarda "jin, jîyan, azadî" sloganlarını attı.

İran İnsan Hakları Örgütü 16 gündür devam eden eylemlere ilişkin rapor yayınladı. Örgütün  raporunda, faşist İran rejim güçlerinin eylemcilere dönük doğrudan ateş açması sonucunda 133 kişi katledildiği kaydedildi. Örgüt yayınladığı raporda eylemcilere dönük saldırıların, özellikle Zahidan'da yaşanan katliamın insanlık suçu olduğunu belirtti.

Eylemcilerin katledilmesini kınayan İran İnsan Hakları Örgütü, ‘İran'ın işlediği bu suçlar araştırılmalıdır dedi.