19 Nisan 2024 Cuma

İran hapishanelerinde isyan yayılıyor

İran'da Evîn Hapishanesi'nden sonra Qazalhisar, Reşt, Tebriz, Sine hapishanelerinde de isyanlar çıktı. Af Örgütü Genel Sekreteri Anis Kalamar G-7 ülkelerine, İran'daki büyükelçilerini geri çağırmaları çağrısı yaptı.

İran'da Jîna (Mahsa) Amini'nin "ahlak polisi" tarafından katledilmesi ardından başlayan eylemler, ikinci ayına girdi. Cumartesi gecesi Tahran Hapishanesi'nde çıkan yangınla hapishanedeki tutukluların direnişi sürüyor. İran devlet televizyonu IRNA, canlı yayında ilk olarak "hapishanede çıkan yangında" 40 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklasa da daha sonra rakamı 4 olarak düzeltti. Dün Yargıtay Daire Başkanlığı ise bir açıklama yaparak can kaybının 8'e çıktığını ifade etti.

QAZALHİSAR HAPİSHANESİ'NDE DE ÇATIŞMA
Edinilen bilgiye göre, Karaj'da Qazalhisar Hapishanesi'nde de çatışma çıktı. Qazalhasar Hapishanesi'ndeki tutuklular hapishanesinde havalandırmasında "diktatöre ölüm" sloganları attı. Koğuşu basan gardiyanlar tutuklulara saldırdı. Hapishanesi direktörünün ise havaya ateş açarak tutukluları tehdit ettiği ifade edildi. 50'den fazla özel kuvvet polisi, hapishanesinde başlayan eylemleri durdurmak için Qezalhasar'a sevk edildi ve hapishane binasının çatısına yerleştirildi.

QAZALHİSAR HAPİSHANESİ
İran İnsan Hakları Örgütü, 16 Ekimde Reşt (Lakan) kentindeki merkezi hapishanede tutuklular ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıktığını duyurdu. Açıklamada, teyit edilen bilgilere göre çatışmalarda 6 kişinin yaşamını yitirdiği, olayın detaylarına ve yaşamını yitirenlerin kimlik bilgilerine ise ulaşılamadığı bildirildi.

AF ÖRGÜTÜNDEN BM'YE ÇAĞRI
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Anis Kalamar, Evin Hapishanesi'nde çıkan yangın sonrası Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'ni özel toplantıya çağırdı. G-7 ülkelerine, İran'daki büyükelçilerini geri çağırmaları çağrısı yapıldı.

KAMPANYA BAŞLATILDI
Ayrıca İslam Cumhuriyeti yetkililerinin sınır dışı etmeleri için başlatılan çevrimiçi imza kampanyası başlatıldı. Bu kampanya 200 bin imzayı aştı. İngiltere, Kanada, Amerika, Japonya, Almanya, Fransa ve İtalya dışişleri bakanlarına yönelik bu kampanya, İran halkının Jîna (Mahsa) Amini cinayetinin ardından ülke çapındaki eylemlerin şiddetle bastırılmasına atıfta bulunuyor. İran'daki protestoculara yönelik yasadışı ve insanlık dışı muameleyi protesto etmek için bu ülkelerin başkanlarından İslam Cumhuriyeti'nin büyükelçilerinin veya uluslararası kuruluşlardaki temsilcilerinin derhal "istenmeyen kişiler" ilan edilmesi ve ülkelerinden sınır dışı edilmesi talep ediliyor.

Kanada'da yaşayan bir avukat ve insan hakları aktivisti olan Kaveh Shahrouz tarafından başlatılan bu kampanya, aynı zamanda bu ülkelerden "kararlı ve açık bir şekilde İran hapishanelerindeki mahkumların serbest bırakılmasını" talep ediyor.