19 Nisan 2024 Cuma

İngiltere'de sağlıkçıların grevini orduyla kırma tehdidi

Birleşik Krallık'ta iktidardaki Muhafazakar Parti'nin idari sorumlusu Nadhim Zahawi, sağlık emekçilerinin grevini ordu gücünü devreye sokarak kırma tehdidinde bulundu. "Orduyu devreye sokabiliriz" tehditleri savuran Zahawi, "Şimdi grev değil müzakere zamanı" iddiasında bulundu.

Birleşik Krallık'ta iktidardaki Muhafazakar Parti'nin üst düzey yetkilisi Nadhim Zahawi, sağlık emekçilerini tehdit etti. 15 ve 20 Aralık'ta grev ilan edeceklerini açıklayan sağlık emekçilerini tehditler savuran Zahawi, sağlık hizmetlerinin aksaması durumunda orduyu devreye sokacaklarını söyledi.

Zahawi İngiltere'de yayın yapan Sky News'a konuştu. Sağlık emekçilerinin 15-20 Aralık günlerindeki grevini orduyu devreye sokarak kıracaklarını sanan Zahawi, "Sendikalara mesajımız, 'şimdi grev zamanı değil, şimdi müzakere yapmak için yollar arama zamanı' şeklinde" dedi.

HEMŞİRELER YÜZDE 19 ZAM İSTİYOR
İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'da hemşireler ve ambulans çalışanlarının bu ay gerçekleştireceği grev Birleşik Krallık'ta Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) tarihinin en kitlesel grevi olması bekleniyor.

Hükümet, ücretler ve çalışma koşullarında iyileştirme talep eden sağlık emekçilerine "olası bir maaş zammının, enflasyonu yükselteceği" bahanesiyle karşı çıkarken hemşireleri temsil eden Kraliyet Hemşire Koleji (RCN), hükümetin görüşmelere yeniden başlamayı kabul etmemesi sonrası, önlerinde grev dışında bir seçenek kalmadığını açıklamıştı. RCN, hemşirelerin ücretlerine yıllık yüzde 19 zam istemişti.

POSTA İŞÇİLERİ VE ÖĞRETMENLER DE GREVE GİDİYOR
Son 40 yılın en yüksek enflasyon oranlarının görülmeye başladığı İngiltere'de posta işçileri de ücret artışı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle yeniden greve gidecek. Öte yandan, İngiltere ve Galler'deki eğitim emekçilerinin de sendikalarında grev oylaması yaptıkları belirtiliyor.