25 Nisan 2024 Perşembe

İngiltere hükümeti mültecilere elektronik kelepçe takacak

İngiltere İçişleri Bakanlığı, ülkedeki mültecilere elektronik kelepçe takarak haraketlerini takip altına alacağını açıkladı. Başbakan Boris Johnson ise mültecileri kriminalize eden ve büyük tepki toplayan uygulamayı savundu.

İngiltere İçişleri Bakanlığı, ülkeye giren mültecilere elektronik kelepçe takma kararı aldı. Haziran ayı sonunda başlatılacak ve 12 ay sürecek uygulama kapsamında, ülkeye "yasa dışı" yollardan girdiği belirlenen mültecilere elektronik kelepçe takılarak her hareketleri gözlem altına alınacak. 

İçişleri Bakanlığı, elektronik kelepçe takılan mültecilerle düzenli temas kuracaklarını ve geri gönderme merkezlerinden kaçan mültecileri tespit edeceklerini ifade etti. Uygulamayla mülteciler bakanlığa düzenli olarak rapor vermek zorunda kalacak ve mültecilere sokağa çıkma yasağı uygulanabilecek. 

Çocuklar ve hamileler ise bu uygulamadan muaf tutulacak. İlk kelepçelerin Ruanda'ya gönderilmesi planlanan mültecilere takılması bekleniyor. İngiltere'nin 14 Haziran'da Ruanda'ya göndermeyi planladığı mülteciler, mücadeleleri sonucu çıkan son dakika AİHM kararıyla uçaktan indirilmişti.

Uluslararası Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu çok sayıda demokratik kitle örgütü, mültecilerin Rwanda'ya gönderilmesi ve mültecilere elektronik kelepçe takılması kararlarını "insanlık dışı" olarak niteleyerek, derhal geri çekilmesini istedi. Yapılan açıklamalarda, elektronik kelepçe uygulamasıyla mültecilerin kriminalize edildiği vurgulandı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise uluslararası kamuoyunda büyük tepki toplayan iki kararla gurur duyduğunu söyledi. Johnson, bu uygulamalarla "mültecilerin ülke içerisinde kaybolmamasını" sağlayacaklarını kaydetti.