İmamoğlu: Kanal İstanbul yanlış bir ameliyattır
İBB'nin düzenlendiği Kanal İstanbul'la ilgili konunun uzmanlarının sunumlar yapacağı Kanal İstanbul Çalıştayı, İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, "Kanal İstanbul çok riskli bir ameliyattır. İstanbul'un tabiri caizse bazı bölgeleri felç olacak, kimi yerleri sakat kalacak" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) düzenlediği Kanal İstanbul Çalıştayı, İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı.
4 farklı salon, 8 ayrı panelde, 40 bilim insanı Kanal İstanbul'la ilgili fikirlerini paylaştı.
Çalıştaya İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yanı sıra, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, HDP Ekoloji Komisyon üyesi Beyza Üstün ile milletvekilleri Hüda Kaya ve Oya Ersoy, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile bilim insanı ve konun uzmanlarının da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.
İBB İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün'ün "Kanal İstanbul'un Dünü Bugünü" sunumuyla başlayan çalıştayda konuşan İmamoğlu sözlerine 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla, gazetecilere başarılı, özgür, haklarını elde ettikleri yıllar diledi.
'KANAL İSTANBUL TAMAMEN YANLIŞ BİR AMELİYAT'
İmamoğlu, "İstanbul'a tek bir kazma bile vuracak olanın anlatma mecburiyeti vardır. Toplumu ikna etmek zorunlulukları vardır. Kanal İstanbul tamamen yanlış ameliyat. Hayati sistemlerin zarar göreceği bir ameliyat. İstanbul'un bazı bölgeleri sakat kalacak, bazı bölgeleri felç olacak. Bunu yapmayı kafalarına takmış olanlar buna neden mecbur olduğunu anlatmak zorundalar. Hatta 82 milyon vatandaşımızı bu şuursuz ameliyata ikna etmek zorundalar. Ondan sonra hep birlikte kararımızı verebiliriz. Bu çalıştay İstanbul'un bağrına basılacak bıçağın bütün risklerini tartışacak. Anlamaya, öğrenmeye çalışacağız. Sonra kendimize şu soruyu soracağız: Bütün bu riskleri almaya değer mi? Bunca dert varken, bunun sırası mı şimdi? Bizim Kanal İstanbul'la ilgili fikrimiz siyasi değil hayatidir" dedi.
İstanbul'un sorunlarının yalnızca kendilerinin değil, merkezi idarenin de büyük oranda sorumluluğunda olduğunu vurgulayan İmamoğlu, "Biz, her alanda hükümetle iş birliği ve uyum içerisinde çalışmaya hazırız ve istekliyiz. Zihnimizde hiçbir soru işareti yok. Yalnız bizim tek bir şartımız var: Hiç kimse, 'Ben bilirim, ben yaparım' demesin. Hiç kimse, halka sesini yükseltmesin. Hepimiz, halkın, uzmanların ve bilim insanlarının sözlerine gönülden kulak verelim. Ortak aklı bulma ve hakim kılma konusunda istekli, candan ve samimi olalım" diye konuştu.
KILIÇDAROĞLU: KUSURA BAKMA YAPAMAZSIN
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise Kanal İstanbul'un Türkiye açısından büyük sorunlar doğuracağını belirterek, şunları söyledi: "Bir toplumun öncelikleri vardır. Bir devletin öncelikleri vardır. Bunlar planlamayla olur. Planı kim yapar o toplumun insanları, mühendisleri, ekonomistleri ayni liyakat erbabı olan kişiler bir toplumun önceliklerini belirlerler. Peki bu projenin önceliklerini kim belirliyor? Hayır ben bunu yapacağım diyenler belirliyor. Kusura bakma yapamazsın."
Diğer konuşmacıların ardından, "Kanal İstanbul'un ekonomi politiği" başlıklı ilk oturum gerçekleştirildi. Gazeteci yazar Çiğdem Toker, Kanal İstanbul'un yap-işlet-devret modeline dair sunum yaptı. Ardından Boğaziçi Üniversitesi İktisat bölümünden Prof. Dr. Fikret Adaman, Bilgi Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden Prof. Dr. Haluk Levent ve Başkent Üniversitesi İktisat Bölümünden Prof. Dr. Uğur Emek birer sunum yaptı.
Çalıştayda "Mekansal Planlama, şehircilik ve ulaşım", "Çevresel boyut, su ve ekoloji", "Toplumsal boyut ve katılım" konuları ele alındı.
Öğleden sonraki ikinci oturumda ise "Hukuki çerçeve ve güvenlik", "Afet riski ve depremsellik", "Mekansal planlama, şehircilik ve kültürel miras", "Çevresel boyut, tarım, iklim ve ekoloji" konuları ele alınırken, çalıştay forumun ardından son buldu.