26 Nisan 2024 Cuma

İliç'te yaşanan doğa katliamı yerinde incelendi 

İliç'te devam eden altın arama çalışmalarında yaşanan sızıntının etkilerini yerinde inceleyen heyet, rant uğruna doğanın ve hayvanların katledilmesine karşı mücadele çağrısı yaptı. 

Erzincan'ın İliç ilçesinde devam eden altın arama çalışması kapsamında 21 Haziran günü yaşanan sızıntıların etkilerini Dersim Emek ve Demokrasi Platformu ile Erzincan Emek ve Demokrasi Platformu, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğu, Akpazar-Peri Belediye Eşbaşkanı Orhan Çelebi, Dersim Baro Başkanı Kenan Çetin'in de bulunduğu heyet yerinde inceledi. 

İncelemenin ardından kısa bir basın açıklaması yapıldı. 

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, altın arama çalışması sırasında uygulanan buharlaşma tekniğinin rüzgarla birlence kilometre uzak alanları etkileme ihtimalinin çok yüksek olduğunu dile getirdi. KOAH, astım, genetik birçok hastalığı tetikleneceğini ve yaşamın daha kalitesiz hale geleceğini söyleyen Maçoğlu, "Kapitalist sistemin bize dayattığı ranta, 3-5 kişinin dünyayı yönetmesine karşı emekçilerin yaşam kalitesini, refahını düşünen sosyalistler olarak buna duyarlı olmak zorundayız. Tüm dostlarımıza bu topraklarda, nerede olursa olsun geleceğimizi yok edecek bu projelere karşı mücadele çağrısı yapıyoruz" dedi. 

Akpazar-Peri Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Çelebi de İliç bölgesinin Dersim topraklarına ve Munzur dağlarına sınır olduğuna dikkat çekti. Munzur dağlarının önümüzdeki süreçte maden sahası olarak açılma tehdidine karşı mücadele ettiklerini söyleyen Çelebi, "İnsanlığa, doğaya, canlılara sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi. 

Yaklaşık 600 futbol sahası büyüklükte bir havuzda, 37 kimyasal madde bulunduğunu ve bu maddelerin taşı dahi eritebileceğini kaydeden Dersim Baro Başkanı Kenan Çetin, "Sadece Kanadalı, Amerikan ve Çalık grubu doğaya zarar vermiyor insanları göçertiyor, köylerimiz insansızlaşıyor. Doğadaki hayvan ve biyoçeşitlilik azalıyor. İlçe halkı ekmek iş talepleriyle şirketlerin tehdidi altında. Deyim yerindeyse işinizi ekmeğiniz elinizden alacağız. Evinize toprağınıza haciz gelecek diyerek korku cumhuriyeti oluşturuyorlar. Ülkede beşli çeteler olduğu gibi burada Kanadalı, Amerikan ve uzvu şirketler tarafından halkın tehdit edildiğini biliyoruz ama doğa yok edilmeye başlandı" ifadelerini kullandı.