25 Kasım 2024 Pazartesi

İHD'nin Suruç raporu: Etkin soruşturma yok, Şenyaşar ailesi tehdit ediliyor

İHD Urfa Şubesi'nin Suruç raporuna göre, olayla ilgili etkin bir soruşturma yok. Etkin soruşturma isteyenler gözaltına alındı. Şenyaşar ailesi ile hala tehdit altında. İHD Urfa Şubesi 14 Haziran’da AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve akrabalarının bir esnafa saldırısıyla başlayan ve 4 kişinin yaşamını yitirdiği olaylara dair raporunu açıkladı.

Şube binasındaki basın toplantısında raporu açıklayan Şube Başkanı Mikail Yavuz, olayın Şenyaşar ailesinin iş yerinde başladığını daha sonra hastanede devam ettiğini hatırlattı.

Yavuz, olayda ruhsatsız tabancaların ve uzun namlulu silahların kullanıldığını, hastaneye taşınan yaralılara silahların yanı sıra kesici aletlerle saldırı düzenlendiğini belirtti.

Raporda olay sonrası herhangi bir güvenlik önleminin alınmadığının altını çizen Yavuz, delillerin korunmadığının altını çizdi.

Emine Şenyaşar ve Mehmet Şenyaşar'ın yanı sıra ismini vermek istemeyen 4 tanık ile görüştüklerini anlatan Yavuz, olayda linç yaşandığını ve kameraların kırıldığını belirtti.

Rapora, olayla ilgili en küçük bir araştırma yapılmadan yetkililerin ilk saatlerden itibaren bilgi kirliliği yaptığı vurgulandı.

ADİL VE CELAL ŞENYAŞAR HASTANEDE ÖLDÜRÜLDÜ

Cumhurbaşkanı ve hükümet yetkililerinin yaptıkları açıklamaların, soruşturmanın gizliliği kuralına aykırı  ve adil yargılamayı etkilemeye dönük olduğu belirtilirken, hastanede yaşananlara ilişkin şu değerlendirmeler yer aldı:

"Yıldız ailesine ve bu ailenin köyü olarak bilinen Şihis köyüne mensup çok sayıda kişinin Suruç Hastanesi’nde çalıştığı tespit edilmiştir. Saldırganların bu kişilerden cesaret ve yardım alarak hastanede yaralı olarak bulunan oğul Adıl ve Celal Şenyaşar'a saldırarak burada infaz ettikleri yönünde güçlü deliller bulunmaktadır. Ayrıca bu saldırganlar, oğullarının durumunu merak ettiği için hastaneye gelen baba Esvet Şenyaşar’a eşinin gözü önünde saldırmış ve ölümüne sebep olacak derecede ağır bir şekilde yaralamışlardır. Baba Şenyaşar, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmiştir."
 
Adil ve etkin soruşturma yapılmasını isteyen çok sayıda kişinin gözaltına alındığına dikkat çekilen raporda, "Medyaya yansıyan ve aile avukatlarından yapılan görüşmelerin sonucunda; ilk etap da aralarında HDP milletvekili adayının da bulunduğu 19 kişi gözaltına alınmış, bunlar arasında Fadıl Şenyaşar çıkarıldığı adli makamlarca tutuklanmış diğerlerinin ise akıbeti halen belirsizdir" denildi.

Yıldız ailesinden gözaltı alınan kimse olmadığı kaydedilen raporda, AKP milletvekili İbrahim Halil Yıldız hakkında adli işlem yapılması gerektiği belirtildi.

ŞENYAŞAR AİLESİ TEHDİT EDİLİYOR

Şenyaşar ailesine hala tehdit mesajlarının gönderildiği belirtilen raporda talepler şöyle sıralandı:

Cumhurbaşkanlığı ve hükümet yetkililerinin olayla ilgili yaptıkları açıklamalar adil ve etkin bir soruşturmanın yapılacağı konusunda kuşku yaratmıştır. Dolayısıyla bu tutum terk edilmeli, bu olaydan ders çıkarılmalıdır.
 
Seçim sürecinde tarafsız olması gereken İçişleri Bakanı’nın bu olay nedeniyle yaptığı taraflı açıklamalar kaygı vericidir. Bunun da ötesinde İçişleri Bakanı’nın sivil toplum örgütlerini hedef gösterip suçlamaya kalkışması oldukça vahimdir. 16 Nisan 2017 tarihli Anayasa referandumunda değiştirilen Anayasa maddesinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Seçim kararı alındıktan sonra hükümet üyesi İçişleri, Adalet ve Ulaştırma Bakanlarının istifa etmesi ve bunların yerine tarafsız kişilerin bakan olarak atanmasının zaruri olduğu ortaya çıkmıştır.
 
Köy koruculuğu sisteminin tasfiye edilmesi ve korucuların elindeki silahların toplanması gerekmektedir. Bu süreç, gerçekleşinceye kadar köy korucularının (güvenlik korucuları) görevli oldukları bölge dışında silah taşımaları yasaklanmalıdır.
 
Seçim sürecinde devlet ve hükümet yetkilisi olmayan kişilerin silahlı korumalar eşliğinde propaganda yapmasının önüne geçecek şekilde YSK kesin kararlar almalıdır.
 
Suruç’taki olayda iktidar partisi milletvekili ve akrabaları öldürme ve yaralama fiillerine karışmışlardır. Anayasa madde 83 uyarınca Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yasal işlem yapması gerekmektedir.
 
Suruç’ta yaşanan olayda iktidar partisi açık taraf tutmuş ve soruşturmayı etkileyeceğini açıkça göstermiştir. Bu durumda Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın AİHM’in Jordan prensipleri uyarınca tarafsız soruşturma yürütebilmesi bakımından soruşturmaya yardımcı olacak şekilde sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapması gerekmektedir.
 
Urfa Valiliği, olayda yaşamını yitiren kişilerin mensup olduğu her iki ailenin taziyelerini yapabilmesi ve yas süreçlerini geçirebilmelerini içeren her türlü güvenlik tedbiri almalıdır, özellikle Şenyaşar ailesine taziye ziyaretinde bulunmalı ve sorumluların yakalanıp adalete teslim edileceği konusunda güvence vermelidir.
 
Olayın açığa kavuşturulması ve sorumluların yargı önünde hesap vermesi için etkili soruşturma ve kovuşturma yöntemlerine başvurulması konusunda Adalet Bakanlığı’nın olayı takip etmesinin gerekli olduğunu belirtmek isteriz."