18 Mayıs 2024 Cumartesi

İHD Sandalcı'yı mezarı başında andı

İHD İstanbul Şubesi üyeleri, insan hakları savunucusu Emil Galip Sandalcı'yı mezarı başında anarak, "Senden devraldığımız mücadele kararlılığını sürdüreceğiz" dedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, ilk başkanları ve insan hakları savunucusu Emil Galip Sandalcı'yı Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki mezarı başında andı.
 
Anmaya İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri de katıldı. Anmada yapılan açıklamada, Sandalcı'yı tanıyanların baskılara direndiği ve hiçbir otoriteye boyun eğmediği belirtildi. Açıklamada, "Birikimine rağmen mütevazi kişiliğini korumaktaki ısrarını, işini yaparken bütün otoriteler karşısındaki mağrur duruşunu, çalışanların ekonomik hakları için mücadele yürütürken de Deniz'lerin idam edilmemesi için çabalarken de 12 Eylül karanlığında cezaevlerine, işkencelere mahkum edilenler için de aynı gönül ferahlığı, aynı kararlılıkla çalıştığını anlatır" denildi.
 
SENDEN DEVRALDIĞIMIZ MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ
 
Sandalcı'nın gazeteci ve yazar olduğu anımsatılan açıklamada ve 71 yılık hayatı boyunca örnek bir insan hakları savunucu olduğu vurgulandı. Sandalcı'nın birçok medya kuruluşlarında çalıştığı aktarılan açıklamada, "TRT'deki muhalif kimliği nedeniyle 1971 tutuklandı, ağır işkence gördü. 1981 ve 1983 yıllarında birer kez daha tutuklandı. 'Aydınlar Dilekçesi'nin imzacıları arasında yer aldı ve yargılandı. 1986 da İnsan Hakları Derneği Kurucusu ve 1987 de İHD İstanbul Şubesi başkanı oldu. Gazete ve dergilerde yazılar yazdı, partilerde çalıştı, Türk-Yunan Dostluk Derneği, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Toplumsal Araştırmalar Vakfı ve Kültür ve Sanat İçin Vakıf'ın kurucuları arasında yer aldı" ifadeleri yer aldı.
 
Sandalcı'nın 1990 yılına kadar İstanbul Şubesi başkanlığı yaptığı hatırlatılan açıklama şu şekilde sürdü: "3 yıl gibi kısa bir sürede iz bırakan bir insan hakları savunucusu tipi ve insan hakları anlayışının gelişmesine büyük katkısı oldu. 10 Mart 1993 günü aramızdan ayrıldı ve iki gün sonra, 12 Mart darbesinin yıl dönümünde toprağa verildi.  Aramızdan ayrılışının 26. yılında bir kez daha yineliyoruz; Emil Ağabey, varlığınla yarattığın etki, bugün mücadelemizi yürütürken yüreğimize ve aklımıza dokunmaya devam ediyor. Seni sevgiyle anarken senden devraldığımız mücadele kararlılığımızı ve umudumuzu koruyacağımıza söz veriyoruz."