16 Eylül 2024 Pazartesi

İHD: İran Panahi ve tüm siyasi tutsakların idamını durdurmalı

İHD, Ramin Hossein Panahi hakkındaki idam kararının durdurulması için İran Başkonsolosloğu önünde eylem yaptı, İran devletini Ramin Hossein Panahi olmak üzere tüm ölüm cezalarının infazını acilen ve süresiz durdurmaya çağırdı.
İnsan Hakları Deneği (İHD) İstanbul Şubesi, Kürt siyasetçi Ramin Hossein Panahi hakkında İran rejiminin verdiği idam kararının durdurulması için İran Cumhurbaşkanı'na çağrıda bulundu.
 
İstanbul'da bulunan İran Başkonsolosluğu önünde toplanan İHD üyeleri "İdam cinayettir Ramin Hossein Panahi'nin idamı durdulsun" pankartı açarak, "İran'da son bir yılda 390 kişi idam edildi", "Bir yılda 23 ülkede 1000 idam", "İdam; devlet eliyle tasarlanan cinayettir" dövizleri taşıdı.
 
İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, Ramin Hossein Panahi'nin idamının durdurulması için İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye yazdıkları mektubu okudu. Yoleri, "İran'da ölüm cezasının kaldırılmasını istemek için size yazıyoruz" diyen Yoleri, "Ramin Hossein Panahi'nin yargılandığı davayı takip eden Uluslararası Af Örgütü temsilcilerinin, 'Panahi'nin adil bir biçimde yargılanmadığını ve işkence izleriyle çıktığı duruşmasının da bir saatten kısa sürdüğü' yönündeki açıklamasını dikkatinize sunuyoruz" dedi.
 
Yoleri, mektupta Ramin Hossein Panahi'nin yaşam hakkını savunmak ve idam edilmesini önlemek talebiyle Türkiye hapishanelerinden de İHD'ye çok sayıda mektup geldiğini belirtti.
 
Yoleri, "İdam cezası modern ceza hukukunun cezadan beklediği faydaları sağlamaktan uzak, devlet eliyle tasarlanarak işlenen bir cinayettir ve yaşam hakkının ağır ihlalidir" diye kaydetti.
 
BİR YILDA 23 ÜLKEDE 1000 İDAM
 
Zaman zaman "İbret için" denilerek verilen ağır cezaların ve ölüm cezasının suçun tekrarının önlenmesi açısından beklenen caydırıcı etkiyi yaratmadığının altını çizen Yoleri, Uluslararası Af Örgütü'nün 2017 raporuna göre bir yılda, toplu infazlarıyla bilinen Çin hariç 23 ülkede 1000'in üzerinde kişi idam edilmiş ancak suç işlenmesi engellenemediğine dikkat çekti.
 
İran devletini başta Ramin Hossein Panahi olmak üzere tüm ölüm cezalarının infazını acilen ve süresiz durdurmaya çağıran Yoleri, "İnsan hakları savunucuları olarak; yaşam hakkını ortadan kaldıran ölüm cezasına her koşulda karşı olduğumuzu tekrarla söylüyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Açıklamanın ardından yazılan mektubu İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye ulaştırılması için İran Başkonsolosluğu'na verildi.