25 Kasım 2024 Pazartesi

İHD çocuklara dönük istismara karşı atölye çalışmaları başlatılacak

İHD Ankara Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, çocuklara dönük istismarı önlemek ve farkındalık yaratmak amacıyla "Çocuğu cesaretlendir, sen de susma!" sloganıyla atölye çalışmaları başlatacak.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, son dönemde artan çocuk istismarına ilişkin dernek binasında basın toplantısı düzenledi.
 
Açıklamada, komisyon olarak "Çocuğu cesaretlendir, sen de susma!" başlığıyla çocuk hakları alanında, çocuklara sosyal ve psikolojik çalışmalarda yer alan aktivist ve gönüllü kişilerle atölye çalışmalarının başlatılacağı belirtildi.
 
'ÇOCUĞA YÖNELİK CİNSEL İSTİSMAR POLİTİKTİR'
 
Bu çalışma kapsamında iç eğitimler başlattıklarını ifade eden komisyon üyesi Sevinç Koçak, istatistiklere göre son 10 yılda cinsel saldırılarda yüzde 700 gibi bir artışın olduğunu belirtti. Türkiye'nin bu anlamda dünya sıralamasında 3'üncü, çocuk yaşta evliliklerde ise Avrupa'da ikinci sırada olduğunu belirten Koçak, "Bu sıralama yasalar eliyle çocuk yaşta evlilikleri onaylayan, hukuki süreçlerde çocuğun rızasını sorgulayan, tecavüz suçunu gerçekleştiren ile çocuğu evlendirmeye çalışan, toplumsal yaşamı dinsel referanslarla göre şekillendirmeye çalışan politik yaklaşımların ürünüdür" dedi.
 
ALINMASI GEREKEN KORUYUCU ÖNLEMLER
 
Çocuğa yönelik şiddetin "politik" olduğunu vurgulayan Koçak, devletin görevinin sadece suçluları cezalandırmak olmadığını, asıl yapılması gerekenin koruyucu tedbirleri alması olduğunu söyledi. Koçak, cinsel saldırıların önlenebilmesi için "acilen" alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı: "Yasalarda, eğitim sistemi ve müfredatta çocukların yüksek kararını gözetecek düzenlemeler acilen yapılmalıdır. Ceza indirimleri kaldırılmalıdır. Cinsel saldırı karşısında çocuğun rızasının aranması hukuksuzluğuna derhal son verilmelidir. Çocukları istismarı gerçekleştirenlere karşı cesaretlendirecek farkındalık çalışmalarının yapılması zorunlu hale getirilmelidir. Cinsel şiddete uğrayan çocukların sosyal ve hukuksal desteğe ulaşabilecekleri kurumsal yapılanmalar yaygınlaştırılmalı. Çocukların toplu halde yaşadığı kurumların denetimi sağlıklı hale getirilmeli, şeffaf olmalı ve sıklaştırılmalıdır. Hak odağından uzaklaşarak giderek muhafazakarlaşan sosyal yapılanmalar çocuk hakları temelinde yeniden yapılandırılmalı. Bunlarla birlikte çocukların korunmasında politik mücadelenin yanı sıra ailelerin farkındalık kazanması ve çocukların cesaretlendirilmesi de çok büyük önem taşımaktadır."